Контракти.ua

907  —  05.10.21
До Одеси прибув перший за роки незалежності український криголам
До Одеси прибув перший за роки незалежності український криголам

Сьогодні, 5 жовтня, вранці в Одеський порт увійшов перший за роки незалежності український криголам James Clark Ross. Це його нове місце постійної "прописки".

Про це повідомляє видання "Думская".

Буксири швартують судно до 19-го причалу. Криголам працюватиме у складі Національного антарктичного наукового центру. Це перший криголам, який з'явився в українських полярників.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповів, що криголам знаходиться відмінному стані і майже не потребує ремонту.

Ресурс криголама становить 20 років. При цьому 30 років він вже прослужив. Вперше на воду його спустили в 1990 році. James Clark Ross купили у Великобританії за символічні 5 мільйонів доларів. Нову назву судну ще не придумали.

Зараз криголам пройде повний техогляд і оформлення документів, а після цього на початку 2022 року відправиться в Антарктиду на наукову станцію "Академік Вернадський".

Криголам відвезе нашим вченим необхідні вантажі. Але він призначений не тільки для цього.

Цей корабель - такий досить сильний науковий інститут, він приймає на борт вчених, оснащений всім необхідним обладнанням і може працювати, досліджуючи океан, досить довго в автономному режимі", - заявив Дикий.

Він також додав, що завдяки криголаму українські вчені та аспіранти матимуть можливість працювати у Світовому океані.

Зазначимо, що з 2001 року в України не було кораблів, які б працювати в антарктичних умовах, але українські вчені все одно виривалися в експедиції зі своїми зарубіжними партнерами.

Статьи по теме
Дельфіни гойдаються на хвилях від криголама «Ноосфера»
Дельфіни гойдаються на хвилях від криголама «Ноосфера»

Науковці, які прямують до антарктичної станції "Академік Вернадський" на криголамі "Ноосфера" зафіксували рідкісне явище – на хвилях, що утворює судно під час руху, гойдались десятки дельфінів.
17.02.22 — 1135

Ініціативна група небайдужих одеситів запрошує всіх бажаючих взяти участь у створенні «Алеї Пам'яті»
Ініціативна група небайдужих одеситів запрошує всіх бажаючих взяти участь у створенні «Алеї Пам'яті»

Ініціативна група небайдужих одеситів запрошує всіх бажаючих взяти участь у створенні «Алеї Пам'яті» на території майбутнього меморіального парку «Воскресенський» на території колишнього санаторію «Красні Зорі»
19.11.21 — 870

Знайомтесь: новий український криголам
Знайомтесь: новий український криголам

Україна купила у Великої Британії криголам RRS James Clark Ross для полярних досліджень.
08.09.21 — 610