Контракти.ua

676  —  28.09.21
Тиждень Мирних: українцям нагадали про мільйони постраждалих від війни співвітчизників
Тиждень Мирних: українцям нагадали про мільйони постраждалих від війни співвітчизників

Останні сім днів на Донбасі не стихали обстріли – було гаряче поблизу Мар’їнки, Верхньоторецького, Світлодарська, Золотого Цей час для тих, хто очікує на припинення війни, був особливим. Адже 21 вересня відзначали День миру у всьому світі.

А в Україні найвідоміша благодійна організація "Фонд Ріната Ахметова" вже вчетверте провела "Тиждень Мирних", йдеться у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна». 

Прифронтову Мар’їнку за сім років бойових дій її не впізнати- усюди зруйновані будинки та поламані долі.

"Є люди, які взагалі нічого не знають про війну і я їм частково заздрю, тому що я б теж хотіла подалі виїхати від цієї війни, щоб такого не було, щоб я цього не чула", – каже юна жителька Мар'їнки Аліна.

Для Аліні та її близьких війна почалася влітку 2014 року. День був звичайним, життя – мирним і щасливим. Раптом – свист снарядів. Загрозливі вибухи лунали все ближче.

"Куди бігти, що робити. Це не передати словами. Ті люди, які це пережили, вони, напевно, не забудуть ніколи", – згадує мати Аліни Олена Цибульник.

Мирне місто перетворилося на чергову гарячу точку на мапі бойових дій. Влітку 2014 року палав чи не весь Донбас. Тоді родина Аліни вирішила поїхати з Мар’їнки. Два роки шукали спокою, але були змушені повернутись у напівзруйноване місто.

"Відразу перелаштуватися – це дуже важко. Уявляєте, немає нічого – ні води, ні газу", – каже Олена.

Відремонтували будинок, Аліна пішла до школи, записалася до танцювального гуртка в сусідньому місті. Але зі спокійним дитинством – попрощалася назавжди.

Тиждень миру

Від збройного конфлікту на Донбасі постраждали мільйони людей. Жителі багатьох населених пунктів досі залишаються в небезпеці. Аби нагадати про це, Фонд Ріната Ахметова проводить уже традиційний "Тиждень Миру". Цього року проєкт реалізують у різних містах України.

Квітучі алеї тепер прикрашають Харків, Запоріжжя, Вінницю, Святогірськ і Маріуполь. Там живе багато переселенців, і квіти мають нагадувати їм про рідне місто мільйона троянд – мирний Донецьк. До головної події "Тижня Мирних" готується і український художник Віталій Кохан, він створює інсталяцію – символічні двері встановлять у Маріуполі.

Голоси Мирних

Школярі Донецької, Луганської, Запорізької та Харківської областей на папері викладають спогади про перший день війни.

"Той день я не забуду ніколи. Ми почули гучні звуки, тоді нам вперше довелося рятуватися. Я була дуже сильно налякана і з того дня я більше не відчуваю себе в безпеці", – так починається есе Аліни.

Своїми спогадами діти діляться з онлайн-музеєм "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова. Це перший і найбільший в Україні архів історій життя. Загалом планується зібрати сто тисяч свідчень збройного конфлікту.

Для найвідомішого благодійника України головним залишається підтримка мирних жителів Донбасу. У розпал бойових дій Фонд Ріната Ахметова зупинив гуманітарну катастрофу.

"Чи можна залишити тих, хто опинився сам на сам з війною? Тих, кому особливо складно, – літніх людей, багатодітних мам, дітей? Для мене відповідь очевидна. Тому я не припинятиму допомагати. Треба пам’ятати і робити все, щоб трагедія Мирних Донбасу ніколи не повторилася!", – упевнений засновник Благодійного фонду Рінат Ахметов.

Безпрецедентна продуктова допомога Ріната Ахметова врятувала три з половиною мільйони життів.

"Я вдячна Рінату Ахметову, за те, що він допомагає людям, яким потрібна допомога, які постраждали від цієї війни. Я дуже вдячна йому за те, що він дуже добра людина", – каже Аліна.

Збройний конфлікт триває восьмий рік. І зберегти спогади тих, чиє життя назавжди змінила війна, вкрай важливо. Дізнатися історії мирних допоможе й інсталяція Віталія Кохана – вона символізує надію на те, що люди зможуть повернутись додому. На цей день очікує і дванадцятирічна Аліна із Мар’їнки. Мирне щасливе небо для неї поки лише мрія.