Контракти.ua

580  —  24.09.21
Уряд виділив 34 мільйони на реконструкцію держархіву інституту нацпам’яті
Уряд виділив 34 мільйони на реконструкцію держархіву інституту нацпам’яті

Кабінет Міністрів виділив 34 млн грн на реконструкцію будівлі галузевого архіву Українського інституту національної пам`яті. Відповідне розпорядження про перерозподіл бюджетних коштів уряд ухвалив на своєму засіданні 22 вересня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зазначається, галузевий державний архів Українського інституту національної пам`яті створений у червні 2019 року. Його завдання – зберегти архівні документи репресивних органів та забезпечити право на доступ до цієї інформації для всіх охочих. Такі інституції, в яких зібрані докази злочинів комуністичного тоталітарного режиму, вже давно створені у розвинених європейських країнах, які свого часу також будували "комуністичне майбутнє". Зокрема у Німеччині, Литві, Чехії, Польщі, Угорщині.

Архів отримав будівлю в 11 тис. кв. метрів на вулиці Пухівській, 7 у червні 2019 року від Національного банку України. Це приміщення потребує реконструкції. Відповідний проєкт Архів презентував у липні цього року. Ним передбачені Open space, лабораторії для оцифрування та сучасні архівосховища.

У МКІП нагадали, що у майбутньому в Архіві національної пам’яті має бути зосереджено орієнтовно 4 млн справ з архівів правоохоронних органів. Планується, що це буде найбільший архів не лише на території України, а й серед аналогічних архівів країн Центральної та Східної Європи.

Як повідомлялося, у держбюджеті на 2021 рік не було передбачено будівництво Архіву національної пам'яті.