Контракти.ua

972  —  17.09.21
У 2022 році долар коштуватиме не більше 28,2 гривні – експерт
У 2022 році долар коштуватиме не більше 28,2 гривні – експерт

Аналітики Київської школи економіки (КШЕ) вважають, що обмінний курс у 2022 році не перевищать 28 - 28,2 гривні за долар США.

Про це під час представлення експертного аналізу законопроєкту про державний бюджет заявив керівник Центру макроекономічного моделювання КШЕ Юрій Шоломницький, повідомляє Укрінформ.

Він нагадав, що бюджетний законопроєкт на наступний рік підготовлено з урахуванням урядового прогнозу, згідно з яким американська валюта коштуватиме 28,6 гривні.

“Водночас нині фактично відсутній девальваційний тиск на гривню. Це, зокрема, зумовлено нещодавнім розподілом МВФ спеціальних прав запозичення (2,7 млрд дол. для України - ред.). Національний банк накопичив суттєві резерви, що дозволить активно реагувати на можливі курсові сплески”, - сказав економіст.

Нинішній високий рівень пропозиції валюти, за його словами, також не дає підстав прогнозувати, що до кінця цього року долар коштуватиме 28 грн. Відповідно, і в 2022 році навіть при зростанні цін на енергоносії та погіршенні платіжного балансу гривня навряд чи ослабне до спрогнозованого урядом показника.

“Я не кажу, що прогнози занадто завищені. Але, з огляду на поточну економічну ситуацію й на те, як проявляє себе гнучкий валютний курс, можна було б переглянути цей показник у бік зниження. Приміром, до 28-28,2 гривні за долар”, - вважає експерт.

Але у довгостроковій перспективі, за його прогнозами, збережеться тенденція до щорічної девальвації гривні стосовно основних світових валют на 1-2%.

За розрахунками керівника Центру макроекономічного моделювання КШЕ, нижчим, аніж прогнозують в уряді, наступного року може виявитися й показник інфляції. У Київській школі економіки вважають, що вона знов повернеться до цільового коридора НБУ й не перевищить 5%. Оскільки дія чинників, які призводили до певних інфляційних збурень цьогоріч, істотно послабиться.

Статьи по теме
МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року
МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме.
вчера, 14:05 — 186

Тримати
Тримати "під подушкою" чи продавати долар у квітні: експерт дав чітку відповідь

Експерт очікує подальшого зниження курсу долара.
09.04 — 199

Ціни на нафту піднялися вище 90 доларів уперше за півроку: що стало причиною
Ціни на нафту піднялися вище 90 доларів уперше за півроку: що стало причиною

Ціни на нафту Brent піднялися вище 90 доларів уперше з жовтня минулого року, оскільки геополітична напруженість та скорочення видобутку переважили обережність щодо зниження ставок Федеральною резервною системою США.
07.04 — 620