Контракти.ua

224  —  02.10
На скільки може зрости курс долара в жовтні
На скільки може зрости курс долара в жовтні

Другий місяць осені може стати найбільш значущим не лише для розуміння, з якими курсами ми завершимо поточний рік, а й для того, щоб прорахувати, з яких курсів стартуватимемо у 2025 році. Очікується, що в жовтні курсовий коридор зміститься до 41,5-42,2 грн/долар.

Про це заявив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, повідомляють Контракти з посиланням на РБК-Україна.

За його словами загальні правила ринку залишаться непорушними: вільне курсоутворення з м’яким контролем Нацбанку (заради втримання рівноваги між попитом і пропозицією).

"Однак цілком можливий новий етап інфляційного тиску, через перегляд податків. Розуміємо, що зростання податків стане об’єктивними чинником, що вплине на рівень споживчих цін", - сказав Лєсовий.

Серед головних факторів, що здатні вплинути на валютні показники у жовтні, банкір виділив такі:

  • Стратегія Нацбанку: дія режиму керованої гнучкості, що унеможливлює різкі курсові змін.
  • Інфляційний вплив, викликаний змінами в оподаткуванні.
  • Обсяг макрофіну та орієнтири-прогнози в отриманні фіндопомоги (гранти та кредити на покриття левової частини бюджетних видатків) на 2025 рік.
  • Обсяг валютного виторгу за експорт української продукції.
  • Загальна економічна ситуація в контексті можливих перебоїв з електрикою”
  • Непрямі воєнні чинники: події на фронті, протидія ворожим обстрілам та заподіянню шкоди, насамперед енергетичній інфраструктурі.
  • Непрямий чинник, який можна схарактеризувати, як внутрішньополітичний контекст: суспільні настрої, рівень суспільного консенсусу з найважливіших і найболючіших питань тощо.

"Очікується, що у жовтні курсові зміни залишаться системними, тобто не вибиватимуться за звичну щоденну амплітуду. Водночас очікується, що поволі курсовий коридор зміститься до 41,5-42,2 грн/долар. Таким чином, валютні курси продовжать зростати, однак дуже кволими темпами: за підсумками вересня-жовтня курс долара зросте в середньому на 1%", - прогнозує Лєсовий.

Статьи по теме
МВФ категорично проти емісії гривні
МВФ категорично проти емісії гривні

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа заявила, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) виступає проти емісії (випуск в обіг нових грошових знаків) гривні.
18.09 — 329

Чому долар буде дорожчати: аналітики ICU погіршили валютний прогноз на 2024 рік
Чому долар буде дорожчати: аналітики ICU погіршили валютний прогноз на 2024 рік

Національний банк України фундаментально рухається в напрямку поступової девальвації гривні. Курс долара до кінця року буде помірно зростати.
21.08 — 567

Мільярди банкнот доларів і євро надходять до Росії попри санкції, - Reuters
Мільярди банкнот доларів і євро надходять до Росії попри санкції, - Reuters

З того часу, як у березні 2022 року США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот на територію Росії після вторгнення в Україну, до неї було ввезено близько 2,3 млрд доларів та євро.
14.08 — 839