Контракти.ua

512  —  15.09.21
Як допомогти дитині обрати професію: в програмі «Ранок з Україною» психологиня дала цінні поради
Як допомогти дитині обрати професію: в програмі «Ранок з Україною» психологиня дала цінні поради

В рубриці «Жити легко з Адамовою», яка щодня виходить у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна», психологиня і коуч Олена Адамова розповіла, як допомогти дітям обрати професію та на що варто звернути увагу.

«Це питання дуже актуальне, адже часто неправильне рішення може негативно позначитись на глобальному виборі професії в житті. Людина може втратити до 5-ти років свого життя. Я як викладач у ВУЗі часто бачу ці нещасті безініціативні очі досить розумних дітей, котрі просто просиджують час і гроші всі 5 років. Я мовчу про те, що дитина втрачає можливість самореалізуватись, адже з точки зору фізіології – це «золотий час», а в 25 років люди починають старіти. А період від 17 до 25 років є максимальним розквітом», – коментує психолог Олена Адамова в ефірі каналу «Україна».

Щоб допомогти дитині визначитись з майбутньою професією варто:

- порадити пройти профорієнтаційні тести в Інтернеті: це допоможе виявити інтереси дитини, а також її схильності – розумові та емоційні;

- звернутись до коуча, який спеціалізується на профорієнтації: зараз є безліч професіоналів, що здатні вам допомогти в цьому питанні;

- перестати сварити дитину за те, що вона недостатньо уваги приділяє якимось предметам;

- не робити акценти лише на шкільній програмі, натомість підтримувати захоплення та інтереси дитини: заохочуйте всі прояви дитини, бо можливо у вас удома росте творча особистість, яка чудово малює чи співає – не думайте, що співаки чи актори нічого не заробляють.

- не нав’язувати ваше бачення майбутньої професії дитини: станьте другом дитини та навчіться розділяти її вподобання. Не слід зациклюватись на тому, де можна добре заробити – світ дуже швидко змінюється.

«Так, є високооплачувані професії, але донесіть до дитини те, що важливо керуватись не вибором на користь зарплатні та доходів, а особистими інтересами. Тоді у будь-якій професії ваша дитина зможе досягти високих гонорарів», – радить психолог Олена Адамова в програмі «Ранок з Україною».

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

 

Статьи по теме
Шкільні канікули 2022-2023: як відпочиватимуть діти
Шкільні канікули 2022-2023: як відпочиватимуть діти

Навчальний рік 2022-2023 в Україні стартує, попри воєнний стан та війну.
30.08.22 — 3108

Які імена обирали українці для малюків 2022 року: традиційні та екзотичні
Які імена обирали українці для малюків 2022 року: традиційні та екзотичні

В Україні немає обмежень на присвоєння тих чи інших імен, батьки можуть називати своїх дітей так, які їм подобається.
08.08.22 — 1042

Зеленська опублікувала поради батькам, як допомогти дітям не боятися сирен
Зеленська опублікувала поради батькам, як допомогти дітям не боятися сирен

Дружина Президента України Олена Зеленська опублікувала поради психолога для батьків, як дітям допомогти не боятися сирен.
07.08.22 — 702