Контракти.ua

421  —  14.09.21
Батькам на замітку: в «Ранку з Україною» психологиня дала поради, як сказати дитині про розлучення
Батькам на замітку: в «Ранку з Україною» психологиня дала поради, як сказати дитині про розлучення

Психолог і коуч Олена Адамова в постійній рубриці «Жити легко з Адамовою» програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» дала поради, як, не травмуючи почуття дитини, сказати їй про розлучення.  

«Дуже важливо повернути дитині почуття безпеки. Якщо ви розлучаєтеся, значить перед цим був етап з'ясування стосунків, недомовок, нелюбові, що кожна дитина читає і списує на свій рахунок. Всі діти егоїсти і зазвичай, вважають себе винними в розлученні – через них відбуваються скандали в родині, плаче мама або від них йде тато, – коментує психолог Олена Адамова в ефірі каналу «Україна». – Потрібно пояснити дитині, що з нею все нормально і ви так само сильно її любите».

Перед цим батькам варто:

- обговорити взаємні образи і претензії без присутності дитини: суть у тому, що після розлучення вас чекає новий світ – батьків. А вони колишніми не бувають. Ви повинні чітко розуміти, що від того, як ви будете комунікувати одне з одним зараз і як ви будете спілкуватись з дитиною після розлучення – залежить стабільність її психіки, а також здатність будувати в майбутньому стосунки;

- під час розмови з дитиною акцентуйте увагу на тому, що більше поганого не буде, а тільки – нове і цікаве.

«Не псуйте психіку дитини і не робіть її об'єктом маніпуляцій: «Тато не дав грошей – тато не отримає дитини», «Мама завела нового залицяльника – тато розповість дитині, яка вона погана». Те, як ви зводите рахунки одне з одним, матиме вплив на вашій дитині. Пам'ятайте – це не її вина, що ви привели її в цей світ – це ваша відповідальність. Зробіть все, щоб вона була щаслива», – радить психолог Олена Адамова в програмі «Ранок з Україною».

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».