Контракти.ua

556  —  09.09.21
Соя та крохмаль: що продають українцям під виглядом дитячої ковбаси вищого ґатунку
Соя та крохмаль: що продають українцям під виглядом дитячої ковбаси вищого ґатунку

З чого роблять "Дитячу" ковбасу – новини «Сьогодні» на каналі «Україна» провели лабораторний аналіз любимої багатьма українцями їжі.

Для чистоти експерименту до лабораторії віднесли ковбасу, куплену на ринку і в супермаркеті. Перевірка відбулась на три показники:

ДНК сої;

масова частка білку;

крохмаль.

"Дитяча" ковбаса має бути виготовлена з якісної м’ясної сировини – свинини і яловичини. Ніякого м’яса механічного обвалювання, крохмалю, сої там не може бути. На маркуванні виробів наявність цих складників виробники не вказали.

Що виявило дослідження у дитячій ковбасі?

"В обох зразках ковбаси "Дитячої" було виявлено ДНК сої. Соя – це ж алерген харчовий. У першому зразку масову частку білку виявили 11,07% за норми 12%, не менше. Крохмалю ми виявили 1,8%, що не допускається в "Дитячій" ковбасі. І в другому зразку масову частку білку виявили 12,26% а масову частку крохмалю – 0,5%", – коментує завідувачка науково-дослідного відділу біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води Ольга Гайдей.

Тобто обидва зразки ковбаси не вищого ґатунку, тим більше це не "Дитяча". Там присутні речовини такі, як крохмаль та соя – яких бути не може. За обман на маркуванні виробникам фальсифікату загрожує штраф від 80 до 120 тисяч гривень. А от експерти радять відмовлятися від напівфабрикатів і переходити на звичайне м'ясо. Бо навіть висока ціна ковбаси і напис "вищий ґатунок" не означає, що вас не обманули.

Інші небезпеки

Окрім якості виробництва, ковбаса може "постраждати" і під час зберігання. Приміром, в одній з точок роздрібної торгівлі наші журналісти побачили плісняву, відсутність холодильників, дат виробництва й дивні речовини всередині вакуумного пакування з ковбасою.

 

Статьи по теме
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту

Вчені назвали сім здорових звичок: які можуть удвічі знизити ризик інсульту, навіть у тому разі, коли є генетична схильність до нього.
22.07.22 — 932

Ось що може статися з вашим організмом, якщо їсти огірки кожен день
Ось що може статися з вашим організмом, якщо їсти огірки кожен день

Огірки - дуже корисний низькокалорійний овоч, щоденне вживання якого може зміцнити здоров'я. Особливо корисні огірки для нирок, адже вони містять багато води.
22.02.22 — 848

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу

Якщо у вас є схильність до варикозу або ви ведете малоактивний спосіб життя – поради доктора Комаровського у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» допоможуть переглянути свої звички й покращити стан здоров'я.
21.02.22 — 663