Цього літа дині такі ж за ціною, як і кавуни. Хоча завжди жовта ягода в два-три рази дорожча за зелену. Тож українці мають змогу з задоволенням поласувати улюбленим сезонним смаколиком. У «Ранку з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Анатолій Анатоліч розповіли, за якими характеристиками слід обирати диню.
Наразі вартість кавунів – 12 гривень за кілограм, а дині - подекуди навіть по 10 грн! Для України це нонсенс! Але за словами продавців – це не надто дешево. Усе через дощове літо. Адже дині не можуть лежати довго в полі у воді, як кавуни. Тому їх треба швидше продати.
Журналісти програми «Ранок з Україною» вирушили на базар, де перевірили кілька методів, як обрати достиглу і солодку диню. Перший метод – аромат плоду. Другий – сухий хвостик. Третій – тактильний, слід натиснути на плід, щоб перевірити його стиглість. Четвертий – глухий звук.
«Злегка стукніть по дині – у неї на відміну від кавуна має бути глухий звук, а в кавуна – дзвінкий. Але у нашому випадку, із 2-х обраних динь, ароматна – не відповідає критеріям звучання, а та, що без запаху – має глухий звук при постукуванні», – коментує шеф-кухар Микита Разумний у програмі «Ранок з Україною».
Експерт також дав кілька порад, як обрати диню за тактильними характеристиками.
«Треба легенько натиснути пальцем на шкірку, якщо вона провалюється, м’яка – це хороший, достиглий плід. Якщо ж ви натиснули і залишився відбиток пальцю на шкірочці – це значить, що плід перестиглий», – коментує шеф-кухар.
В результаті з двох динь – ароматної та ні, перевірку на стиглість пройшла диня без запаху. Тому обирати диню за ароматом не варто! Треба постукати і почути глухий звук, перевірити, щоб хвостик не був сухим, а шкірка залишалась пружною.
Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».