Контракти.ua

640  —  23.07.21
Ковід вразив легені ненародженої дитини: як у Харкові рятували немовля і породіллю
Ковід вразив легені ненародженої дитини: як у Харкові рятували немовля і породіллю

Як рятували життя хворої на ковід вагітної та її немовля – випадок складний, один на сотню, кажуть у Харківському пологовому. Але змогли зберегти не тільки два життя, але й уникнути тяжких наслідків, йдеться у новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Втіха Галини – донечка Міла. Ця крихітка три місяці тому майже уся вміщалася на мамчиних долонях, адже з’явилася на світ передчасно і важила усього 1,45 кг. Жінці довелося народжувати на 32-му тижні вагітності. Через коронавірус, який вразив легені матері та дитини. Обох врятували у другому Харківському пологовому будинку.

"Були важкі у нас пацієнтки. У нас було так, що всі ліжка під реанімацію були зайняті. І вони не день і не два на апаратах ШВЛ", – каже директорка Харківського пологового будинку №2 Наталія Герцен.

Анестезіолог Олександр Кайдалов пам’ятає кожну породіллю за іменем. Боровся за них, як за рідних. Породіллю із дитиною розлучили відразу після народження. Це потрібно заради одужання обох. Галина – у кисневій масці, Міла – на штучній вентиляції легенів. Єдина можливість побачити донечку тоді була – фото та відео. Олександр щодня надсилав звіти своїй пацієнтці.

"Це, напевно, найбільше мене мотивувало жити. Що вона ось там живе, бореться за себе", – зізнається Галина.

Битву за ці два життя медики виграли. Галина ж шукала спосіб подякувати лікарям. Зробила це через Фонд Ріната Ахметова. В рамках національної кампанії #Дякуємомедикам.

"Я написала слова подяки Олександру Васильовичу, тому що в моєму серці він назавжди, просто я йому буду вдячна до кінця життя!" – ділиться жінка.

#Дякуємомедикам – лише частина великої благодійної програми "Рінат Ахметов – порятунок життів". Тільки на боротьбу із COVID-19 меценат виділив 450 мільйонів гривень. Для лікарень закуповують не тільки обладнання. Днями медики Харківського пологового будинку отримали від фонду релакс-комплект – масажне крісло, кавомашини, зволожувач повітря.

"Це для відпочинку співробітників, це для того, щоб ми не спали вночі! Могли плідно працювати. Спасибі велике Рінату Ахметову за надану допомогу, велике спасибі!" – каже медсестра Харківського пологового будинку №2 Наталія Криворучко.

 

Статьи по теме
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря

Українці можуть оформити лікарняний, не відвідуючи лікаря. Правда, це можливо, якщо захворіли на COVID-19, грип або ГРВІ.
14.01 — 389

Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими
Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими

На початку жовтня в Україні зросла кількість захворювань на COVID-19.
14.11.23 — 344

В МОЗ нагадали, як захисти себе від вірусних інфекцій
В МОЗ нагадали, як захисти себе від вірусних інфекцій

Попри теплу погоду, традиційний сезон застуд не оминув українців. А після настання холодів - він лише посилиться.
12.11.23 — 318