Контракти.ua

495  —  16.06.21
Шаурма, пиріжок і біляш: у «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний фастфуд у літню пору
Шаурма, пиріжок і біляш: у «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний фастфуд у літню пору

«Ранок з Україною» на каналі «Україна» вирішив перевірити вуличну їжу на якість. Ведучі ранкового шоу Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповіли, у чому небезпека улюбленого фастфуду українців – шаурми, смажених пиріжків і сосисок в тісті, і що, крім м’яса, можна знайти у цих смаколиках.

Швидко, ситно, недорого, але чи безпечно? І чому перекус на ходу може закінчитися візитом в інфекційне відділення – розібрались журналісти «Ранку з Україною». Разом із експертами вони придбали смажений пиріжок з картоплею, шаурму, сосиску в тісті та біляш з курятиною в різних вуличних кіосках і перевірили їх на якість. Виявляється, найнебезпечніші саме смажені вироби.

«Насамперед варто зазначити, що з-поміж усього фастфуду на останньому місці будуть смажені вироби. Адже з цим продуктом ви споживаєте неймовірну кількість жиру, на якому вже смажився не один виріб», – зазначила професорка кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Олена Сидоренко в ефірі каналу «Україна».

Ба більше, начинка смажених виробів теж не пройшла перевірку на якість.

«Начинка біляша на курятину не схожа, до того ж тут дуже багато цибулі, є хрящі і досить дивний колір, нехарактерний для курятини. Можливо, це м’ясо так званого механічного обвалювання, – коментує експерт. – Щодо начинки пиріжка теж є питання. Картопля абсолютно не має смаку».

Перевірку не пройдено. На черзі сосиска в тісті.

«Основою такого виробу є сосиска, і проблема у тому, що її не завжди видно. Ця сосиска – далеко не кращий варіант – вона червона, тобто ми маємо найдешевший сорт сосиски», – розповіла Олена Сидоренко.

Переконатися в якості сосиски вам допоможе звичайний йод – треба капнути і почекати кілька хвилин. Якщо сосиски почорніли – вони другого сорту і м’яса в них мало, більше борошна, крохмалю. Такий перекус може спровокувати загострення хвороб кишково-шлункового тракту та навіть призвести до інфекційного отруєння.

На черзі перевірка чи не найпопулярнішого фаст-фуду – шаурми. Східна м’ясна страва, загорнута в лаваш у поєднанні з овочами, спеціями та соусами – звучить апетитно. Але поєднання м’яса й овочів з майонезами, соусами активно сприяє розмноженню різних бактерій. Особливо влітку!

«Якщо продукти харчування зберігаються тривалий час незрозуміло в яких ємкостях, без холодильника, особливо у спекотну пору, є великий ризик того, що там буде чимала кількість бактерій або навіть паразитів», – коментує дієтологиня Галина Незговорова у «Ранку з Україною».

Тому лікарі радять обирати корисні перекуси – овочі чи фрукти, та якщо все одно дуже хочеться перекусити вуличним фаст-фудом, не соромтесь запитати, звідки продукти, а краще особливо ретельно обирайте місце та продавця. І не соромтесь поцікавитися наявністю всіх документів та дозволів. Адже здоров’я важливіше за будь-який смаколик!

Статьи по теме
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту
Здоровий спосіб життя важливіший за схильність: вчені назвали 7 правил профілактики інсульту

Вчені назвали сім здорових звичок: які можуть удвічі знизити ризик інсульту, навіть у тому разі, коли є генетична схильність до нього.
22.07.22 — 926

Ось що може статися з вашим організмом, якщо їсти огірки кожен день
Ось що може статися з вашим організмом, якщо їсти огірки кожен день

Огірки - дуже корисний низькокалорійний овоч, щоденне вживання якого може зміцнити здоров'я. Особливо корисні огірки для нирок, адже вони містять багато води.
22.02.22 — 845

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» назвав 8 правил профілактики варикозу

Якщо у вас є схильність до варикозу або ви ведете малоактивний спосіб життя – поради доктора Комаровського у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» допоможуть переглянути свої звички й покращити стан здоров'я.
21.02.22 — 659