Контракти.ua

603  —  15.06.21
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечна кава з вуличних кіосків у літню пору
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечна кава з вуличних кіосків у літню пору

Час від часу кожен з нас дозволяє собі поласувати вуличною їжею, а хтось не уявляє свого життя без неї. Ведучі програми «Ранок з Україною», яка виходить у будні на каналі «Україна», Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповіли, чи безпечні такі смаколики і чим може закінчитися перекус на ходу влітку.

Лідером продажів на вулиці вважається кава – щодня у світі випивають понад два мільярди чашок цього напою. Та чи завжди кава – це корисно? І що насправді ми можемо випити під виглядом напою бадьорості?

«Слід навчитись вирізняти натуральну каву – на основі мелених зерен від розчинного кавового напою, – коментує професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Олена Сидоренко в ефірі каналу «Україна». – Можна купити «каву» в кіоску всього за 10 гривень, але по факту, ви виберете розчинний кавовий напій – цукрову бомбу, плюс три емульгатора, стабілізатора, які повністю порушують баланс кальцію, магнію в організмі».

Крім цього, виявляється, варто звертати увагу і на посуд! Бо часто порошок розчинної кави заварюють у пластиковому стаканчику, який не призначений для високих температур.

Щодо кави з кав’ярні, то вона може бути навіть корисною для організму. Наприклад, запобігає виникненню проблем із печінкою та хвороби Паркінсона, але лише у тому разі, коли вона натуральна. Однак, якщо ви полюбляєте каву з молоком, то влітку треба бути вкрай уважними. Часто молоко в кав'ярнях зберігається просто біля кавомашини, але аж ніяк не в холодильнику.

«Ультрапастеризоване молоко після відкривання, порушення герметичності, необхідно зберігати в охолоджених умовах. Там можуть не розвиватися молочнокислі бактерії, але розвиватимуться ті, які попадуть із повітря, тому потенційно воно може пригіркнути і стати небезпечним», – зазначила експерт.

Додають молоко і в один з найпопулярніших напоїв спекотної пори – каву з льодом, однак любителів такого пиття лікарі закликають бути обережними. Суміш кави, льоду і зіпсованого молока для шлунково-кишкового тракту можуть стати найбільшим ворогом. Крім цього, дієтологи не рекомендують поєднувати крижані напої з їжею. Прийом холодної рідини уповільнює травлення, відповідно, їжа просто не засвоюється. Інша небезпека айс-кави – ще і від різниці температур. Коли в стомлений спекою організм потрапляє холодний напій, тіло зазнає різкого перепаду температур. Це може істотно послабити імунітет та негативно вплинути на серцево-судинну систему.

А надмірне споживання кави може викликати зневоднення. Саме тому дієтологи радять до випитої чашки кави додавати склянку чистої води. Це допоможе підтримувати в шлунку правильний кислотно-лужний баланс.

«Всі лікарі влітку радять пити або чисту воду, або в цю воду додавати, скажімо, сік натуральних ягід, або невелику кількість фруктів», – зазначила дієтологиня Галина Незговорова у «Ранку з Україною».

На порятунок прийдуть і напої, які не містять кофеїну: цикорій або трав’яні чаї. Та якщо вже дуже хочеться кави, не соромтесь запитати баристу, звідки зерна та вода. А ще, один з найважливіших моментів – санітарні умови! Тож якщо є можливість, зазирніть за барну стійку та огляньте стан кавомашини.