Контракти.ua

516  —  03.06.21
У «Ранку з Україною» психолог розповіла, які люди схильні до ревнощів і як позбутись цього почуття
У «Ранку з Україною» психолог розповіла, які люди схильні до ревнощів і як позбутись цього почуття

Чи не кожен у парі коли-небудь переживав такі почуття, як ревнощі. У програмі «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповіли, що насправді викликає ревнощі та як їх позбутись.

Одне з найсильніших почуттів у світі – ревнощі! Кожен із нас хоча б раз відчував, як кипить всередині, коли партнер приділяє більше уваги протилежній статі. Або ж як дискомфортно, коли через це почуття контролюють чи не кожен ваш крок. Така поведінка, до речі, більш поширена серед жінок. Однак є люди, яким таке почуття зовсім не властиве. Їх на планеті близько 5%. Але й такому партнеру радіти особливо не варто – психологи розглядають цю категорію як крайність. Така поведінка свідчить про емоційний холод і нездатність до глибоких почуттів. Інша крайність – жорстокі ревнощі, схожі за симптомами на психоз.

Загалом ревнощі властиві 4-м типам людей – стверджують психологи.

«Перший тип – це ті люди, які все контролюють. Чому частіше ревнують жінки? Бо вони частіше все люблять контролювати: ти поїв, ти одягнув, ти переодягнувся?» – пояснює психологиня Ганна Михайленко в ефірі каналу «Україна».

Наступний тип людей – з когнітивним викривленням мозку.

«Це можливість мозку додумувати, домислювати і домальовувати. Наприклад, ви пішли на вечірку, де з кимось зустрілись, познайомились і, звичайно, далі вже ваш мозок домалював якусь картинку», – коментує експерт.

До списку ревнивців входять і ті люди, які живуть оцінками. Вони засуджують інших і себе, порівнюють інших з собою, після чого мимоволі народжуються думки, що партнер може знайти собі когось іншого: молодшого, розумнішого, перспективнішого тощо.

І останній тип – люди, які розчиняються у партнері, відмовляючись від власних інтересів, друзів і особистого простору. Однак що більш зріле кохання, то менше люди схильні до дрібних ревнощів у стосунках.

«Що нижче взаємини, то більше їм необхідні дрібні ревнощі, щоб тримати себе в тонусі. Скажімо, якщо думати, що вашого партнера помічають – ви ще нічого, адже він залишається з вами. Це вирощування вашого его. Та на базі такого рівня стосунків думати про досконале кохання не доводиться», – розповіла психологиня у програмі «Ранок з Україною».

Якщо ви страждаєте від ревнощів, є три способи виправити ситуацію. Перший – концентрація на собі.

«Треба цю енергію спрямувати у прийняття і любов до себе. Знайти своє хобі, інтереси, зробити так, щоб вам було цікаво з собою», – радить Ганна Михайленко.

Другий спосіб позбутись ревнощів – це заземлення. Зупиніться, відчуйте опору під ногами та спробуйте відпустити нав’язливі думки. Якщо не допомагає, є третій спосіб – розмова! Поговоріть з партнером про те, що вас турбує. Ви можете вимагати чогось у своїх інтересах, але врахуйте, що ваш партнер може на це не погоджуватися, і теж матиме рацію.

До того ж доведено, що необґрунтовані ревнощі скорочують життя. Від переживань і стресів підвищується тиск і неминуче розвиваються серцеві хвороби. Тож концентруйтеся на коханні!

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».