Контракти.ua

839  —  31.05.21
Ну що, все насправді закінчується? Чи буде нормальне життя після ковіду?
Ну що, все насправді закінчується? Чи буде нормальне життя після ковіду?

Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст: Останні дні неймовірно позитивні. Мені, в приватні повідомлення, друзі та знайомі радісно надсилають численні закордонні публікації, які вже встигли здійняти не аби який галас в науковому світі. В них, наче як блискавка розрізає непроглядну темряву, отримані дані руйнують всю масу цьогорічного негативу та псевдонауки.

І надзвичайно приємно, що наші власні вітчизняні наукові зусилля не стояли осторонь цього кропіткого шляху та внесли свій вклад в світовий тріумф здорового глузду та розуму. Україна теж опублікована та тепер займає гідне місце в науковій спільноті.

Що на фото?

Зліва – ТОПовий науковий журнал Science опублікував одне із основних масштабних досліджень по визначенню якості та тривалості постковідного імунітету. Це дослідження проводилось Центром інфекційних захворювань та дослідження вакцин Інституту Імунології Ла-Хойї (LJI), Каліфорнія, США сумісно з Відділенням інфекційних захворювань Медичної школи, Нью-Йорк, США.

https://science.sciencemag.org/content/371/6529/eabf4063

Справа – публікація (точніше дві) в українському науковому журналі тих дослідженнь, яке проводились за підтримки Інституту Фізіології ім. Богомольця НАН України, Інституту Акушерства та Педіатрії ім. ім. О. М. Лук’янової НАМН України та Клінічної Лікарні №4 м. Києва.

https://liksprava.com/index.php/journal/issue/view/59

https://liksprava.com/index.php/journal/article/view/392/354

Що ми бачимо?

Не здається, що графіки та дані співпали?

Вже загальноприйнятим є твердження, що вся палітра імунного захисту дуже довго тримається й нікуди не зникає у перехворівших. Клітинний, гуморальний імунітет. Все на місці.

Дійсно? Ну нарешті! Прям на душі стало легше, що не потрібно більше сперечатись на кожному кроці та доводити елементарні речі. Зникли кудись крикуни з теоріями повторних масових заражень, відсутності захисту, швидкого зникнення постковідного імунітету та іншої брехні.

Ще раз, користуючись нагодою, висловлюю найщирішу подяку учасникам наших досліджень, які допомагали та створювали ці цеглинки, на яких зараз будується наше адекватне світосприйняття.

Як шкода, що потрібен буде ще певний час на публікацію даних, отриманих вже за рік... Даних, які мало ще у кого є...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=953574292060652&id=100022242694939

*************************************************************************************************************

Можна знову і знову повторювати пройдений щойно шлях та панічно закривати все навкруги, боятись один одного, створювати перешкоди та незручності на кожному кроці. А можна переосмислити пережиті речі та зрозуміти, що сторінку вже перегорнуто. Населення значною мірою імунізоване. Офіційних даних немає, але кожен знає із свого оточення, яка шалена кількість із нас вже перехворіла. Ті, хто одужали, є безпечними для інших. Вони не сприйнятливі до повторних заражень. Не є в групі ризику, навіть при умові появи нових штамів.

Якщо у когось є бажання підіймати тему про “зелені паспорти” (у мене немає такого бажання), то в першу чергу надавати їх варто всім тим, хто перехворів. А це – мільйони людей в кожній країні. Справедливо починати саме з цієї групи людей.

Ну що, все насправді закінчується? Що там на передовій?

На передовій справи дуже втішні. Кількість хворих настільки знизилась, що розпорядженням департаменту в столиці черговими на ковід залишається всього три інфекційні лікарні. Навіть не цілі лікарні, як було під час спалахів, а певні відділення лікарень (в першу чергу, інфекційні). Цього достатньо на багатомільйонне місто. Хворих поступає дуже мало, заповненість ліжок незначна. Всі інші відділення мають змогу повноцінно повертатись до своєї профільної роботи.

Чи надовго таке покращення?

Впевнені прогнози, і всі це вже розуміють, робити не так просто. Ну немає у нас нормальної статистики по перехворілим. А без цього далеко не напрогнозуєш. Але тенденція прослідковується досить чітко. Ковід міцно зайняв своє місце в структурі сезонних ГРВІ, і скоріш за все, буде помітним в певні періоди року. В інший час, надіємось, будуть спокійні періоди.

В контексті накопичення масових результатів досліджень з усього світу стає зрозумілим, що перехворілі повністю захищені різноманітними факторами імунного захисту. Надійно та міцно. На роки. Може й більше.

Ну що ж? Залишається всього пару днів до літа. Літа, настільки довгоочікуваного та омріяного. Літа, такого “як завжди”, як в доковідні часи. І мрії здійснюються просто на очах!

Будьте всі здорові та налаштовуйтесь на позитив. Бо він, позитив, вже налаштувався на вас. Не розминіться!

Автор: Євген Дубровський

Статьи по теме
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов

Андрей Волянский, доктор медицинских наук: Объявление ВООЗ о завершении пандемии 5 мая выглядело, как для меня, несколько запоздалым. Год назад, когда летальность клинических вариантов линейки Омикрон резко упала до 0,5% и ниже а переболела за короткий срок значительная часть населения Земли - основные критерии пандемии – тяжесть и всеобщая восприимчивость потеряли место быть.
08.05.23 — 539

А хто ж нас буде лікувати? Про зниження вимог для вступників у медичні заклади вищої освіти
А хто ж нас буде лікувати? Про зниження вимог для вступників у медичні заклади вищої освіти

Павло Ковтонюк: Якщо уряд хоче мораторію на критику, він має дотримуватися мораторію на погані рішення. Вчора ми дізналися, що уряд знизив вступний поріг для вступу у медичні університети до найнижчого за всю історію: 100 балів ЗНО. Іншими словами, до медуніверситету тепер може вступити будь-хто.
15.06.22 — 587

3 миллиона инфицированных за сутки! И это не предел!
3 миллиона инфицированных за сутки! И это не предел!

 Андрей Волянский, д.м.н.: На самом деле, никто не знает, сколько инфицируется людей ежедневно, т.к. значительная часть случаев не диагностируется. Впору запричитать: "Ужас, мы все умрем...", ввести 4-ю или хотя-бы третью дозу КАКОЙ-НИБУДЬ вакцины, купить 10 килограмм гречки и одну тысячную часть биткойна и искать ближайшее бомбоубежище. И не забывать смотреть телевизор. По крайней мере, нам такой алгоритм действий настойчиво предлагают правительства и медиа.
13.01.22 — 617