Думки стосовно свіжовичавленого соку розділилися на два табори – одні люди вважають його надкорисним, інші категорично це заперечують. А все через те, що навколо популярних продуктів з'являються хибні думки, які потім переростають у міфи. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман з’ясували, чи насправді фреші такі корисні та коли їх краще вживати.
Кожен із нас по-різному прокидається і після пробудження має свої ранкові звички. Для когось це чашка кави, а хтось любить випити склянку свіжовичавленого соку. Та, виявляється, починати день зі склянки фрешу – не найкраще рішення. Бо фруктові кислоти можуть агресивно впливати на травну систему.
«Якщо у людини є запалення панкреатиту чи шлунку, то свіжий фреш може провокувати неприємні симптоми, – коментує дієтологиня Карина Дайнеко в ефірі каналу «Україна». – А взагалі варто пам’ятати, що вживати фрукти і соки краще в першій половині дня, до 15-ої години».
Ба більше, думка, що свіжовижаті соки та фреші допомагають при схудненні – хибні.
«З точки зору дієтології фреші та соки – це швидкі, пусті калорії. Якщо людина працює над своєю вагою, то слід пам’ятати – різке підвищення глюкози зранку буде провокувати підвищений апетит протягом всього дня, – зазначає фахівець. – Користь фрешу у тому, щоб його випити одразу, не перевищуючи дозу в 100-150 мл. Його також можна розбавити водою».
Та що корисніше – з’їсти кілька шматків улюбленого фрукта чи випити фреш?
«Користь фрешів дійсно піддається сумніву. З точки зору дієтології краще з’їсти один-два фрукти, ніж випити склянку фрешу, з якої ми можемо отримати набагато більшу кількість глюкози і фруктози», – коментує Карина Дайнеко у програмі «Ранок з Україною».
Свіжі соки не можуть замінити звичайні фрукти й овочі. Цілі плоди складаються з великої кількості клітковини, яка дуже важлива для травлення й очищення кишківника від шлаків. Під час приготування соків усі цінні харчові волокна залишаються в соковитискачі.