Контракти.ua

699  —  30.04.21
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чому штучні барвники для крашанок небезпечні і чим їх замінити
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чому штучні барвники для крашанок небезпечні і чим їх замінити

Великдень не можна уявити без крашанок та писанок! Бо як же сісти за стіл та не позмагатися, у кого міцніше яйце. Однак забавки забавками, але треба прискіпливо підійти до питання: «Як їх робити?» Адже барвники для фарбування яєць можуть бути дуже небезпечними. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч дізнались, яку загрозу життю несуть фарби та як зробити фіолетову, жовту, червону крашанку без використання штучних барвників.

Крашанки лежать на кожному столі під час Великодня. Найлегший і найшвидший спосіб зробити їх за допомогою фарби, та чи безпечно це – з’ясував «Ранок з Україною» разом із хіміком.

«На двох етикетках написано, що використання цих барвників є небезпечним, оскільки може провокувати гіперактивність у дітей та погіршення їхньої уваги, – коментує хімік Алла Іщенко в ефірі каналу «Україна». – Найбільш небезпечними серед харчових барвників є ті, у складі яких зазначено Е102, Е110, Е122 та Е124. Серед них ми можемо виокремити Е110, який є похідним речовини, що проявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати рак».

Викликати рак може і барвник Е124, цей узагалі заборонений у Сполучених Штатах Америки, Фінляндії, Норвегії та ще у низці країн. А як щодо інших?

«Усі харчові барвники, які зазначені на етикетках, викликають алергічні прояви, сенсибілізацію, можуть проявляти свою дію негативну на шлунково-кишковий тракт», – зазначила хімік.

Підтверджують такі загрози життю і лікарі. І рекомендують фарбувати крашанки за допомогою натуральних барвників. В інтернеті можна зустріти безліч порад, чим пофарбувати яйця у різні кольори, ось кілька з найбільш дієвих: для отримання зеленого кольору слід використовувати шпинат, для золотисто-жовтого – куркуму, для фіолетового – чорницю, для коричневого – каву, а для червоного – журавлину.

Натуральні барвники слід помістити у каструлі з холодною водою, викласти туди ж яйця та додати столову ложку оцту – він зробить колір крашанок більш насиченим. Далі поставити каструлі на вогонь і зварити яйця. А щоб зробити візерунки, слід спочатку промалювати символи воском і лише після цього занурити у розчин з натуральними барвниками, але в такому випадку оцет додавати не варто.

 

Статьи по теме
Фісташковий чизкейк: рецепт улюбленого десерту
Фісташковий чизкейк: рецепт улюбленого десерту

Цей фісташковий чизкейк вражає своєю простотою приготування та вишуканим смаком. Поєднання кремового сиру, хрусткої скоринки та ніжної горіхової нотки створює ідеальну гармонію.
15.12 — 155

Кутя на Різдво: п'ять рецептів головної страви зимових свят з різних регіонів України
Кутя на Різдво: п'ять рецептів головної страви зимових свят з різних регіонів України

Кутя на Різдво: п'ять рецептів головної страви зимових свят з різних регіонів України.
14.12 — 219

Салат з куркою, картоплею, яйцями та сиром: новорічний рецепт
Салат з куркою, картоплею, яйцями та сиром: новорічний рецепт

Приготуйте ніжний, ситний салат з доступних і простих продуктів.
14.12 — 199