Контракти.ua

1617  —  26.04.21
Купили квартири, а жити ніде. У вкладників скандальної "Аркади" – нові проблеми
Купили квартири, а жити ніде. У вкладників скандальної

Майже 12 тис. інвесторів збанкрутілого банку "Аркада" все ще чекають, коли їхні будинки будуть готові. Будівництво не ведеться вже три роки. Нещодавно влада уклала меморандум з вкладниками – домовилися, що земля з власності банку-банкрута переходить новому забудовнику. За 10% прибутку той повинен добудувати заморожені ЖК. Але з'явилася нова проблема – вдома не хочуть підключати до електромереж. Частина висоток в недобудованих ЖК "Аркади" досі отримує електрику по тимчасовим лініях. Решта будинків взагалі не підключені до мережі.

За тиждень після зустрічі з представниками місцевої влади, МВС і Нацбанку інвестори знову вийшли на протести.

Технічні умови приєднання для житлових комплексів розробляв сам забудовник ще десять років тому у 2011-2012 роках. Тоді й уклав угоду з енергетиками – наявність підстанції, повітряні лінії і власне підключення будинків вказані в плані розвитку систем розподілу "ДТЕК Київські електромережі".

І там зазначено, що займатися інфраструктурою мав саме замовник, тобто "Аркада".

"Саме на замовника було покладено обов'язок <...> виконання технічних умов на приєднання електроустановок замовника, в тому числі виконання будівництва електричних мереж. <...> Фінансування послуги з приєднання об'єктів будівництва має здійснюватися відповідно до умов договору про приєднання до електричних мереж," – підтвердив Нацрегулятор.

Забудовник обіцяв все завершити і приєднати будинки до мережі відповідно до чинних тоді законів. Але гроші на підстанцію так і не знайшли.

Інвестори однієї з недобудов кажуть, що в їхньому випадку йдеться про 199 млн гривень. Значно дорожче приєднати будинку цілого мікрорайону, відзначають в енергокомпанії.

"Вартість варіюєте в межах 400-500 млн гривень. Для розуміння, що це за цифра: наша інвестпрограма з розвитку мереж міста – це 680 млн в 2021 році. Тому вкласти 500 млн в будівництво підстанції можна порівняти з тим, щоб зупинити всі роботи по місту Києву ", – пояснив в.о. гендиректора "ДТЕК Київські електромережі" Денис Бондар у новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Забрати такі гроші у киян через одного хитрого забудовника енергетики не можуть – це протизаконно. А інвестори вимагають заселення в квартири, за які вже заплатили. Скільки для цього ще потрібно зустрічей і меморандумів, поки невідомо.

Статьи по теме
У Києві змінили правила оплати за проїзд банківськими картками
У Києві змінили правила оплати за проїзд банківськими картками

Оплата за проїзд із банківських карток у всьому громадському транспорті Києва буде стягуватись не за кожну поїздку окремо, а за кожні 2 поїздки разом. Нові правила будуть діяти з 4 жовтня.
05.10.23 — 1343

Київ повернувся до стабілізаційних відключень за графіками
Київ повернувся до стабілізаційних відключень за графіками

Київ повернувся до стабілізаційних відключень електроенергі, що відбуваються за графіками. Відповідне розпорядження дали в НЕК "Укренерго", повідомили на сайті ДТЕК.
29.11.22 — 1458

Що робити киянам, якщо з 23 листопада не з'являлося світло: відповідь ДТЕК
Що робити киянам, якщо з 23 листопада не з'являлося світло: відповідь ДТЕК

У ДТЕК "Київські електромережі" дали важливу пораду киянам, у яких з 23 листопада до сьогодні, 26 листопада, не з'являлося світло.
28.11.22 — 1922