Контракти.ua

1214  —  24.03.21
У небезпеці житло та майно: як можна поплатитися за борги з комуналки
У небезпеці житло та майно: як можна поплатитися за борги з комуналки

Борги українців за комуналку вже перевалили за 80 млрд гривень, хоча ще недавно становили 73 млрд. І тим, хто не платить, обіцяють великі проблеми. У реєстрі судових рішень в сотнях файлів вказано: боржники зобов'язані не тільки погасити борг, а й оплатити судовий збір, а також інфляційні втрати. Це ще майже половина суми. У небезпеці також майно і житло боржника.

У комунальних компаніях працюють цілі юридичні відділи. Тому позови проти боржників подаються швидко і розглядаються за спрощеною процедурою. При цьому боржника навіть не викликають на засідання. Далі слідує судовий наказ і дається 15 днів на його оскарження.

Якщо наказ не оскаржили, споживач потрапляє до єдиного реєстру боржників. По суті, це онлайн база даних, поява у якій не дасть боржникові, наприклад, продати майно, виїхати за кордон або отримати кредит.

При цьому з боржника можуть стягнути борг в примусовому порядку, наприклад, з виплат йому зарплати або навіть пенсії. Але тут не все так фатально, каже юрист Андрій Никончук. Щоб списати гроші з рахунків, ці рахунки спочатку потрібно знайти.

«Потрібно володіти інформацією про те, що у боржника є рахунок або майно і накласти на них певне стягнення. На цьому етапі у суб'єкта надання послуги певною мірою зв'язані руки – він не може володіти цією інформацією, і ніхто йому про неї не розкаже», – пояснив Никончук у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Проте, судові пристави можуть нагрянути у житло, за яким сформувався борг. В такому випадку є ризик, що на майно – побутову техніку, автомобіль – накладуть арешт і примусово виставлять його на продаж.

Забрати можуть навіть єдине житло, якщо борг перевищив 20 мінімальних зарплат – це 120 тисяч гривень. Але тільки в тому випадку, якщо це заборгованість за одну послугу, а не за всі разом. Адже з боржником судиться конкретна компанія. Є ще один важливий нюанс: під час карантину державні виконавці не мають права забирати житло за борги. Також введено мораторій на пеню. Хоча вона і так символічна – 0,01% за день прострочення.

У будь-якому разі, скільки б не затягували з оплатою, погашати борги доведеться. Зробити це можна поступово – шляхом реструктуризації. Для її оформлення потрібно звернутися до центру обслуговування клієнтів і написати заяву. Головна умова – 100%-ва оплата поточних рахунків.

Статьи по теме
Мінрегіон підтримує реструктуризацію заборгованості населення за «комуналку»
Мінрегіон підтримує реструктуризацію заборгованості населення за «комуналку»

Міністерство розвитку громад і територій підтримує законопроєкт № 3613, в якому пропонується механізм реструктуризації заборгованості населення за комунальні послуги. Передбачено, що на споживачів, які уклали договір про реструктуризацію, поширюватиметься діючий порядок нарахування субсидій.
20.10.21 — 1039

В Украине вводят госрегулирование цены на газ: каким будет тариф
В Украине вводят госрегулирование цены на газ: каким будет тариф

Цены на газ на уровне 6,99 грн за куб. м планирует установить правительство на время карантина или до конца отопительного сезона. То есть в Украине снова временно вернут госрегулирование тарифов на газ для населения. Это собираются сделать с 1 февраля. Сейчас отдельные частные облгазы предлагают цену на газ на уровне 10 грн.
15.01.21 — 1469

Жителям Крыма собираются взвинтить цены на коммуналку
Жителям Крыма собираются взвинтить цены на коммуналку

Тарифы будут формировать на основе существующих в РФ.
05.11.20 — 1546