Контракти.ua

1039  —  20.10.21
Мінрегіон підтримує реструктуризацію заборгованості населення за «комуналку»
Мінрегіон підтримує реструктуризацію заборгованості населення за «комуналку»

Міністерство розвитку громад і територій підтримує законопроєкт № 3613, в якому пропонується механізм реструктуризації заборгованості населення за комунальні послуги. Передбачено, що на споживачів, які уклали договір про реструктуризацію, поширюватиметься діючий порядок нарахування субсидій.

Про це Укрінформу повідомили у Мінрегіоні.

"Заборгованість з комунальних платежів не тільки ускладнює роботу постачальників комунальних послуг, для багатьох людей вона є перешкодою для оформлення субсидії. Вирішити цю проблему покликаний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати за житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 3613). Мінрегіон як профільне міністерство підтримує законопроєкт", - повідомили у міністерстві.

Запропонований у документі механізм погашення заборгованості передбачає укладання договору реструктуризації на термін до на 60 місяців (тобто на 5 років).

При цьому загальна сума платежів, що вносяться споживачами на оплату поточних платежів та платежів із погашення реструктуризованої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, не повинна перевищувати 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

У Мінрегіоні зазначили, що коли доходів споживачів, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується.

Крім того, на споживачів, які уклали договір про реструктуризацію, поширюватиметься діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування пропонується забезпечити роботу місцевих постійно діючих комісій з реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Законопроєкт №3613 був зареєстрований у Верховній Раді у червні 2020 року, однак іще не розглядався у сесійній залі.

Як повідомлялося, станом на серпень 2021 року борги за комунальні послуги становили 64,4 млрд гривень. Найбільше українці заборгували за постачання та розподіл природного газу — 23,7 млрд грн, а також за постачання тепла та гарячої води — 20,3 млрд грн. Борг за постачання та розподіл електричної енергії сягнув 7,1 млрд грн.

Статьи по теме
В Україні ударять заморозки: синоптикиня попередила про різку зміну погоди
В Україні ударять заморозки: синоптикиня попередила про різку зміну погоди

В Україні найближчими днями відбудеться різка зміна погодних умов. Ба більше, у ніч на понеділок, 9 жовтня, у більшості областей України, окрім півдня, ймовірні заморозки.
08.10.23 — 3062

Синоптик розповіла, коли в Україну прийде потепління
Синоптик розповіла, коли в Україну прийде потепління

В Україні потеплішає вже із 25 лютого. Цього дня градусники покажуть, ймовірно, до 10 градусів тепла.
23.02.23 — 1859

Безкоштовна гра в Pin Up ігрові автомати
Безкоштовна гра в Pin Up ігрові автомати

Особливості демо-режиму ресурсу Пін ап та його переваги. Як грати в гральні автомати безкоштовно. Що потрібно враховувати під час гри в демо.
20.07.22 — 4226