Контракти.ua

848  —  12.02.21
У «Ранку з Україною» юристи дали поради, як не натрапити на шахраїв в інтернет-магазинах
У «Ранку з Україною» юристи дали поради, як не натрапити на шахраїв в інтернет-магазинах

Виявляється, майже половина інтернет-магазинів – фейкові! Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували за якою схемою діють злочинці і як відрізнити справжній сайт від шахрайського.

За інформацією кіберполіцейських, 45% інтернет-магазинів – фейкові і саме за їх допомогою шахраї ошукують українців. Красиві фото, багато підписників, хороші відгуки та привабливі ціни. Розпізнати справжні онлайн-магазини від шахрайських сьогодні дуже важко.

«Інтернет-магазинів з продажів та послуг за час карантину стало на 60-65% більше, відповідно, збільшилась кількість замовлень і фіктивних замовлень, – розповів юрист Едуард Багіров у програмі «Ранок з Україною». – Головна ціль шахраїв – отримати передплату, і що частіше, то ефективніша їхня злочинна діяльність. Якщо з вас просять передоплату, звичайно, це не 100-відсоткове шахрайство, але цей факт має вас насторожити».

Тому перш за все експерти радять звернути увагу на спосіб оплати та ціну товару.

«Якщо вам пропонують товар дешевший, ніж на 15-18%, вважайте, що це перша спроба вас обманути. Якщо ж все таки вирішили купувати, краще це робити з оплатою по факту», – радить експерт.

Ще одна схема, за якою працюють шахраї – викуповують популярні сторінки в соціальних мережах, які певний час були заморожені, але мали добрі відгуки. Та починають виставляти свої фейкові оголошення. І покупець потрапляє на гачок.

«Є сайти, котрі дійсно можна перевірити за допомогою самого посилання. На перевірочному сайті можна переконатись, чи не був помічений той магазин у якій-небудь шахрайській операції», – зазначає юрист Юрій Білоус в ефірі каналу «Україна».

Найкращий спосіб перевірити справжність посилання на сайті Кіберполіції. Для цього потрібно скопіювати посилання на магазин, вставити і натиснути на пошук. Якщо буде зазначено, що сторінка підозріла, то перед вами фейковий інтернет-магазин.

 

Статьи по теме
У «Ранку з Україною» експертка розповіла, як захистити дитину від шахраїв у глобальній мережі
У «Ранку з Україною» експертка розповіла, як захистити дитину від шахраїв у глобальній мережі

Безліч цікавих гаджетів, вільний доступ до глобальної мережі та карантин зробили інтернет частиною життя дітей у всьому світі. Проте не завжди малеча користується мережею з користю. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Григорій Герман з’ясували, як убезпечити дітлахів від інтернет-злодіїв і яких простих правил вчити з малечку.
17.01.22 — 533

Шахраї згадали стару схему обману: як наживаються на пенсіонерах
Шахраї згадали стару схему обману: як наживаються на пенсіонерах

Шахраї придумали новий спосіб обманювати українців. Вони пропонують пенсіонерам 13-ту пенсію, а для цього записують паспортні дані і реквізити банківських карток господарів. Про це повідомляють новини «Сьогодні» на каналі «Україна».
04.10.21 — 563

У «Головній темі» розповіли, як не стати жертвою і водночас «обличчям» шахраїв
У «Головній темі» розповіли, як не стати жертвою і водночас «обличчям» шахраїв

Шахраї крадуть ваші обличчя! Щодня в мережі з’являються мільйони оголошень, які щось рекламують або просто видурюють гроші від імені інших людей. В «Головній темі» з ведучою Оленою Кот на каналі «Україна» приватний детектив Руслан Болгов розповів, як перевірити, чи раптом не видає хтось в інтернеті СЕБЕ за ВАС.
30.06.21 — 610