Контракти.ua

1723  —  05.02.17
Молодий науковець. А що далі? Текст під каву.
Молодий науковець. А що далі? Текст під каву.

Науковець, біолог Оксана Півень: «Власне, я давно хотіла розкрити тему "молодих" і не дуже науковців. Все якось часу не вистачало на багато букв, а інакше тут ніяк. Чому? Бо усі інформаційні хвилі, що стосуються науки в Україні, її реформування, розвитку і перспектив у ЗМІ (а відповідно і для платника податку) висвітлюються виключно через призму "молодий науковець". Та і не лише у ЗМІ».


Зрозумійте мене правильно, молодий науковець /студент/ аспірант це - дійсно важливо, доки вони приходять у науку - доти у науки є майбутнє. Однак, розглядати проблеми науки в цілому лише з цього боку не зовсім вірне рішення. Я хочу донести просту думку - для того щоб самий талановитий, і мотивований, і геніальний науковець сформувався і відбувся, йому, як мінімум, потрібно потрапити у лабу /відділ /інститут де його навчать і покажуть що таке наука, наукова доброчесність, як планувати і ставити дослід та навіть просто готувати розчини і міряти pH. Жоден з Нобелівських лауреатів не народився із тайним знанням і розумінням суті речей у природі  і вмінням виділяти клітини / білки / ДНК чи розщепляти атоми. Тому  мене, чесно кажучи, просто вже бісить коли ми знову чуємо чи читаємо, що от треба молодим, підтримувати молодих і т.д, спасіння лише у цьому. Мені було смішно, коли я була присутня на одному івенті університету та Х компанії, що потенційно шукала проекти для інвестицій. Молода панночка усе вислухала і сказала - ну от ви знаєте, ви мені телефонуйте якщо студенти щось придумають. Ну, щоб вони реально щось придумали їм треба лаба, де вони зможуть покрутити якусь установку, та навіть зламати якийсь кардіограф.... що в реалії є – студентам в універах, здебільшого, ми можемо лише показати як це робити, або на картинках показати що воно і яке є. Виділити зайві мкл реагентів на «просто потренуватись» не можемо - бо їх нема, а те що є пораховано на дослід і бережеться. З іншого боку - віра в чудо молодого Енштейна, який прийде ось прямо зі школи або першого курсу - принесе ідею і на ній можна ось уже зараз, сьогодні , бажано не вкладаючи кошти озолотитися і прославитись.
Давайте розберемось, хто такий молодий вчений: в Україні - це молодий науковець віком до 35 років (кандидат наук, аспірант, студент включно). У цивілізованих країнах - аспірант, студент віком до 35 років або протягом 5 років після захисту. Це справедливо, бо може ви вирішили піти робити PhD у 30, то фактично, ви по отриманню ступеня вже не молодий і автоматично випадаєте із наукової тусовки - підтримки мобільності, навчання, тренінгів, грантів для молодих, а на дорослого ви ще досвідом не вийшли.
Отже, студент або аспірант, сповнений ентузіазму та любові до біології / хімії/ фізики приходить у лабу Х, там є вже своя тематика, експерименти і модельні об’єкти і арсенал методів відпрацьованих і поставлених. Молодому мотивованому таланту дають фрагмент загальної стратегії лаби Х, яку власне розвиває PI (прінципл інвестігейтор). У процесі студент/аспірант робить свій проект і навчається працювати - ставити дослід, виконувати його, планувати його з усіма адекватними контролями і головне інтерпретувати і описувати результати, робити висновки. Цей період життя, він надзвичайно захоплюючий, бо перед молодим науковцем, фактично лежить купа можливостей - навіть якщо він в Україні, ви можете поїхати на конференцію, літню школу, практичні курси отримавши грант від FEBS, DAAD, BI (EMBO вже, нажаль не працює з Україною з жовтня минулого року,) ці ж і багато інших міжнародних Європейських фундацій можуть проспонсорувати і короткотривалі стажування десь у хорошому місці, де ви зможете, навіть зробити шматочок дисеру. Звісно для цього треба постаратись і написати не погану аплікацію і головне, знайти лабу, де вас захочуть прийняти на короткий термін - 2 - 6 місяців щоб ви попрацювали. За моїм власним досвідом, отримати короткостроковий феллоушіп набагато легше ніж довгостроковий (на 2 - 3 роки) і це реально крутий досвід для молодого науковця. І знову ж таки з мого досвіду лише 1 аплікація з 5 - спрацьовує - тобто писати і писати! Саме у цей період молодий науковець формується і набирає навичок, які після отримання ступеня дадуть йому змогу працювати і рухатись далі чи у науці, чи у бізнесі.
І зверніть увагу, що ці можливості мобільності та стажувань пропонуються лише міжнародними товариствами, в Україні ні МОН ні НАН ні усі решта, хто так багато говорить про важливість підтримати молодих нічого не пропонують їм. А далі, якщо ви захистились і вам виповнилось 35, то прямо як у казці - рівно о 12 карета перетворюється на гарбуз, а ви із перспективних і всім потрібних молодих стаєте нікому не потрібним не зрозуміло ким - науковим або старшим науковим співробітником. Україна (МОН, НАН, КабМін) не пропонують вам уже нічого, навіть отих смішних стипендій чи грантиків по 10 000 грн не дадуть. Весь ваш досвід і знання отримані у лабі Х і, завдяки вашому ентузіазму, на школах, практичних курсах та стажуваннях за кордоном - нікому не потрібні. Бо, ми ж підтримуємо - молодих!!!  :-). Тобто в Україні, з мого досвіду, ви після 35 виходите у «сіру зону» - великих і власних грантів Вам не дадуть, бо ви не керівник відділу, і ще не доктор наук, і не професор, а всі ці гранти, про які голосно говорять і пишуть 1) критично малі, 2) це додатковий розподіл бюджетних коштів - читай гроші на зарплату, яких не додали у бюджет, після чергового підвищення зарплати науковцям (про яке так голосно писали) 3) діляться вони все одно за квотним принципом - тобто 36 річному, активному, мотивованому і з досвідом роботи/стажувань за кордоном, і з ідеями - не світить. А програм грантових для цієї категорії науковців (36 - 46) у нас немає в принципі - немає програм для початку своєї лаби “Y” і тематики, чи повернення з-за кордону для тієї ж мети. Хоча на заході, постдок 2-3-ї ротації вважається найпродуктивнішим віком (36 – 46 +/-) і там всі ці можливості є. Мотивовані і найкращі можуть отримувати гранти (звісно за них треба поборотись) і створювати лаби «Y», молоді з новими ідеями і вже наявним досвідом, якраз туди і приходять молоді вчені вчитись.
Якщо ж Ви ще в Україні, що ж вам лишається, вже не молодим але ще науковцям? - користуватися ще 5 років віконцем у західному визначенні "молодості" науковця та підтримувати свою мобільність. На конференціях шукати потенційних колабораторів та / або просто місце постдока, доки у вас є іще ці 5 років. Подаватися на довгострокові гранти за кордон (хоча там шалена конкуренція і нашого брата підводить як раз відсутність високого індексу хірша та статей у журналах із високим IF). Бо умов для створення лаби в Україні для вас немає. І місць для розвитку та становлення нових талантів та геніїв все менше і менше. І їдуть студенти за кордон вже і в магістратуру і аспірантуру і на постдока.
А тепер просто і коротко:
1) Якщо Ви (хтось гіпотетичний реформатор чи урядовець) дійсно хочете, щоб молоді і талановиті були в Україні, щоб була наукова школа, традиція і майбутнє - одних лише стипендій по 3000 грн чи молодіжних грантів мало – треба щоб були умови для розвитку і реалізації науковців середнього віку, щоб були програми для повернення наших із-за кордону, для створення лаб із реальним бюджетом
2) Молоді вчені , пам’ятайте молодість - це єдиний недолік що нівелюється з віком  :-) . І ви вийдете у сіру зону.
Автор: Оксана Півень

 

Статьи по теме
Вчені закликають світ відмовитися від м'яса
Вчені закликають світ відмовитися від м'яса

Вчені вважають, що людству необхідно скоротити вживання м'яса, оскільки його виробництво може суттєво уповільнити глобальне потепління.
02.02.22 — 3859

Свіжі дані по імунітету перехворілих: які шанси «зловити» ковід двічі?
Свіжі дані по імунітету перехворілих: які шанси «зловити» ковід двічі?

Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст: Перед тим, як ці дані попадуть на сторінки наукового журналу, пройде багато часу. За цей період дискусії та суперечки наберуть ще більших обертів. Знову британці паралельно надрукують свої неоднозначні звіти, а американці сумлінно виконають ще парочку грандіозних досліджень та поставлять жирну крапку. Проте, все це не покладе край суперечкам. Адже інформації все додається й додається, а от логічних висновків щось не більшає. Люди вже так заплутались, що далі просто нікуди.
11.10.21 — 2596

Нове дослідження вакцини AstraZeneca
Нове дослідження вакцини AstraZeneca

Вакцина проти коронавірусу AstraZeneca ефективна на 74%, а для людей, старших 65 років, дієва на 83% – свідчить нове клінічне дослідження препарату, яке провели у США, Чилі та Перу.
01.10.21 — 996