Контракти.ua

1057  —  13.08.14
Про гуманітарну місію Путіна
Про гуманітарну місію Путіна

Уповноважений Президента з мирного урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко закликала інтелектуальну частину українського суспільства і журналістську аудиторію не вестись на російську пропаганду, не поширювати маячню, а довіряти украінським офіційним джерелам.

Перше (в сто перший раз). Ніякий російський конвой і колону в Украіну не пустять. Якщо вони самі таки надумають вдертися - це буде пряме військове вторгнення. Двічі цей сценарій ми зупинили. Надзвичайно важкими дипломатичними зусиллями.

Друге (теж в сто перший раз). Ми не зверталися до РФ ні за якою допомогою і вона нам не потрібна. Україна сама в стані забезпечити харчами жителів Донбасу. Проблема лише в тому, що територія окупована і наш груз терористи туди не пускають. Як і не дають вивезти дітей чи звільнити заручників. Сили АТО звужують кільце навколо бандитів і при цьому намагаються уникнути жертв серед цивільного населення, яке потерпає від складної гуманітарної ситуації, що склалася в Луганську і Донецьку.

Третє. Тому Президент звернувся до Міжнародноі організаціі Червоного Хреста з проханням організувати міжнародну гуманітарну місію на територіях, що знаходяться під терористами. Там наші громадяни - діти, старі люди. Ми не можемо безпечно завезти їм продукти, нас не пускають, місію Червоного Хреста пообіцяли впустити. Якщо для того, щоб громадяни України отримали продукти першої необхідності, необхідно, щоб в гуманітарному грузі був російський елемент (бо ж терористи залежні від Кремля, а Кремль тут перед всім світом розігрує спектакль про доброго гуманітарного царя), якщо це квиток, щоб діставити груз - ок. Але - ніяких російських машин, водіїв, конвоїрів і миротворців тут не буде.

Четверте. Після того, як з Червоним Хрестом українська сторона узгодила маршрут, логістику і інші технічні питання, ми почали формувати нашу гуманітарну колону, яка вже завтра відправиться в рамках міжнародної гуманітарної місії Червоного Хреста в постраждалі від покидьків регіони.

П'яте. Що буде з 280-ма камазами? Якщо там гуманітарка - її перевантажать на українському кордоні для потреб Червоного Хреста і під юрисдикцією Червоного хреста і тільки в такому вигляді вона може їхати в постраждалі райони. Ніяк інакше. Що в тих машинах - невідомо. Може, вони пусті, а їх водії - спецназівці. Може, там заборонені до ввозу предмети. Тому ця колона в Україну легально і офіційно не війде. Ніяких російських машин, георгіївських стрічок, зірок, водіїв і конвоїрів тут не буде. Це є офіційна позиція влади.

Шосте. Всі, хто істерять, як Україна взагалі може погоджуватися на російський елемент в грузі, чомусь не чують ключового: ми не просили і не просимо, ми зупинили двічі вторгнення, ми не приймаємо колону і конвой на територію, контрольовану українською владою нічого ніхто не везе. На територію, де орудують контрольовані Кремлем бойовики, потрібно завезти харчі - для невільних заручників, громадян України, і якщо для найманців присутність російського елементу в міжнародному гуманітарному грузі є квитком для того, щоб цивільне населення це отримало - ок. Це все одно, як хтось засуджує, що в роки війни на окупованій німцями території хтось з місцевого населення з'їв німецьку галету.

Перестаньте думати категоріями диванної сотні: все пропало, все здали. Україна не йде ні на які московські сценарії, ми тримаємося, як би важко це не було. Ну, і як ми не погоджуємося з присутністю російських продуктів і товарів в гуманітарці,то давайте почнемо з себе. Не варто розмірковувати про гуманітарні конвої на диванах, попиваючи пиво "Балтика", заїдаючи цукерками "Червоної Москви" і бутербродом з сахалінською ікрою. Почнемо з себе, друзі.

Статьи по теме
Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist
Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist

Президент України Володимир Зеленський вважає російського диктатора Володимира Путіна "твариною" і не бачить передумов для мирних переговорів. На його думку, битва за Крим стане центральною у нинішній війні, а альтернативи посиленню мобілізації насправді немає.
03.01 — 533

Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок
Підрив Каховської ГЕС. Причини, наслідки та висновки. Огляд думок

У ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: за офіційною інформацією гребля знищена і не підлягає відновленню. Вода з водосховища стрімко тече униз за течією Дніпра. Під ризиком затоплення опинилися десятки населених пунктів, тисячі людей перебувають у критичних зонах і потребують негайної евакуації. Ми зібрали для вас декілька думок з соцмереж щодо причин та наслідків жахливого терористичного акту, який, за деякими твердженнями, дорівнює нанесенню ядерного удару або Чорнобильській катастрофі.
06.06.23 — 1042

Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный
Они не останавливаются — о чем предупреждает Залужный

Игаль Левин: "Они не останавливаются", — такими словами недавно описал российскую агрессию украинский генерал Валерий Федорович Залужный — главнокомандующий Вооруженными силами Украины. Вот эти слова Железного генерала — ключ к пониманию происходящего.
17.05.23 — 1132