Контракти.ua

5146  —  27.03.14
Україна попереджає ЄС про "третю газову війну" Росії
Україна попереджає ЄС про

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан попереджає Євросоюз про можливе припинення транзиту російського природного газу через територію України до ЄС.  

Про це йдеться у листі Продана до комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера.

"Справдилися песимістичні прогнози щодо нової ціни на постачання природного газу з боку Російської Федерації. Сьогодні вже озвучено, що нова ціна, починаючи з квітня поточного року, не буде враховувати знижку за т. зв. "Харківською Угодою".

Часу, який залишився аби організувати поставки природного газу з країн ЄС в Україну, залишилося дуже небагато. Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення «газової війни», що мала місце у 2009 році за таким же сценарієм та з такими ж наслідками, навіть включаючи повне припинення постачання газу з боку Російської Федерації у західному напрямку", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим Продан пропонує у найближчі 2-3 дні сформувати Цільову Групу (Task Force) достатньо високого рівня для упередження кризи та, у разі необхідності, відповідного реагування. Її завданням, зокрема, мала б стати організація поставок газу зі Словаччини в Україну.

"Окрім цього, у разі виникнення кризи, що, ми сподіваємося, все ж таки не відбудеться, ця Цільова Група може стати інструментом моніторингу розвитку ситуації, регулярного інформування щодо обсягів газу, який подається транзитом територією України, обсягів газу у підземних газосховищах, технічного стану ГТС України, тощо", - зазначив Продан.

За повідомленням Еспресо.TV.

Статьи по теме
Україна має близько 25% ППО від необхідного – Зеленський
Україна має близько 25% ППО від необхідного – Зеленський

Україна має лише близько 25% озброєнь, які потрібні для захисту власного повітряного простору.
18.05 — 132

Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців
Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців

Мобілізація з 25 років може додати до Збройних сил України приблизно 100 тисяч молодих військовослужбовців.
16.05 — 173

США готують ще один пакет термінової допомоги для України
США готують ще один пакет термінової допомоги для України

Сполучені Штати готують для України ще один пакет терміново необхідної допомоги.
16.05 — 177