Контракти.ua

1066  —  28.11.13
Росія витратить на «Південний потік» вдвічі більше запланованого
Росія витратить на «Південний потік» вдвічі більше запланованого

Реальні витрати «Газпрому» на будівництво трубопроводу «Південний потік», який з'єднає родовища Ямала та північ Італії в обхід України, можуть становити 65 млрд дол., а не 30 млрд євро, як оцінював сам концерн.  

Про це йдеться в аналітичній статті Reuters з посиланням на президента консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна.

«Корчемкін вважає, що реальні витрати будуть набагато вищими - близько 65 млрд дол. разом з витратами на будівництво труби від Ямала до Середньої Росії «Бованенково-Ухта-Починки», які не враховує «Газпром», - зазначається у повідомленні.

Аналітик вважає, що окупити такий обсяг вкладень при нинішній ціні вуглеводнів російському газовому монополісту буде дуже складно. «Для прийнятного повернення інвестицій «Газпрому» треба буде продавати газ в Європі за ціною вищою за 14 дол. за MMBtu (декатерм, трохи більше 28 кубометрів - ред.) при тому, що нинішня середня ціна в Європі - 11,8 дол.», - сказав Корчемкін.

З політичної точки зору, «Південний потік» необхідний Росії, щоб зберегти лідерство на європейському ринку, куди через кілька років прийде конкуруючий газ з Каспію. «Але наскільки вигідна економіка «Південного потоку», який проходитиме дном Чорного моря? Аналогічний проект, з помпою запущений 2011 року теж в обхід України дном Балтики («Північний потік»), заповнений зовсім не на повну потужність», - задається питанням Reuters.

Агентство вважає, що з наміченим на 2019 рік початком експорту в Європу з гігантського азербайджанського родовища Шах-Деніз, а також з очікуваним зростанням світових поставок СПГ і загостренням конкуренції серед виробників європейські ціни на газ навряд чи зростуть і поправлять економіку «Газпрому», який тішить себе надією.

Статьи по теме
Siemens засумнівалася в заявленій
Siemens засумнівалася в заявленій "Газпромом" причини зупинки "Північного потоку"

Siemens Energy, яка постачає і обслуговує обладнання компресорної станції "Портова", заявила, що витік масла не є технічною причиною для припинення потоків газу по "Північного потоку".
03.09.22 — 536

Сім великих аварій: ГТС Росії перебуває в поганому стані
Сім великих аварій: ГТС Росії перебуває в поганому стані

Наземна інфраструктура газотранспортної системи на території Росії перебуває в поганому стані.
14.10.21 — 999

Оператор ГТС підготувався на випадок запуску ПП-2
Оператор ГТС підготувався на випадок запуску ПП-2

Оператор газотранспортних систем України підготувався до можливого запуску російського газопроводу Північний потік-2. Вже є кілька сценаріїв на той випадок, якщо російський газ піде в обхід території України.
07.03.21 — 498