Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  8093  —  13.11.13
Анджей Грабовскі: у України є шанс не повторити помилок Польщі на шляху до ЄС
Анджей Грабовскі: у України є шанс не повторити помилок Польщі на шляху до ЄС

В ексклюзивному інтерв'ю Контрактам керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям посольства Польщі в Україні Анджей Грабовскі розповів, що Україна після Євро-2012 у чомусь навіть більше підготовлена до асоціації, ніж Польща на момент підписання аналогічної угоди.

У нашому уряді рапортують про поліпшення інвестиційного клімату в Україні. А чи відчули це поліпшення польські інвестори? Що конкретно змінилося за останні рік-два?

Анджей Грабовскі: Ну, наприклад, автоматичне повернення ПДВ. Польським підприємцям стали повертати його частіше, це правда. З іншого боку, фірми, яким не повертають ПДВ, теж є. Але загалом ситуація на кілька відсотків покращилася. Або взяти Митний кодекс: він впроваджений, це факт. Які результати цього — ну, це ви запитаєте вже в тих, хто на кордоні працює. Але ж впровадили? Створили одне міністерство — податків і зборів. Раніше було три. Це набагато спростило життя. Тепер, коли польські бізнесмени телефонують мені і просять допомогти, я вирішую їхні питання не за два тижні, як раніше, а, скажімо, за два дні. Я вважаю, це позитивні сигнали, усе рухається в правильному напрямку.

Якщо порівняти Польщу до підписання угоди про асоціацію та Україну на даному етапі. Наскільки ми менше або більше підготовлені, ніж ви були тоді?

Анджей Грабовскі: Я, звісно, уже погано пам'ятаю той період. Ми підписали аналогічну угоду 1994 року. Можу сказати одне: Україна в більш виграшному становищі хоча б тому, що до підписання асоціації ми не проводили чемпіонат Європи з футболу. Що дав цей чемпіонат Україні? Ви побудували дороги, стадіони. Ми на той час не мали цього... Щодо іншого — не можу судити.

Одне з побоювань, пов'язане з підписанням угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС — українські виробники не витримають конкуренції на європейських ринках, багатьом підприємствам доведеться закритися. Чи була в Польщі така проблема?

Анджей Грабовскі: Я вже точно не пригадаю, скільки підприємств закрилося. Але розвиток завжди йде за синусоїдою, головне — розуміти, де те дно, після якого почнеться стрибок вгору. Очевидно, що й у Польщі так було. І поки ми не підписали угоду про асоціацію, у нас усі думали, що в Європі всім падають долари з неба. Це неправда. Асоціація дає шанс, але поліпшення не відбувається наступного дня після підписання. Так, асоціація — це єдині податки, зрозумілі правила, відкриті кордони та інші переваги. Але й зобов'язань теж багато. Слід було все адаптувати до стандартів ЄС, аж до дрібниць. Наприклад, моя дружина працює лікарем, їй та її колегам (у рамках адаптації до норм ЄС) слід було вивчити нову інструкцію — як мити руки. Тоді вона дуже скептично до цього ставилася, говорила: мене ще хтось буде вчити, як мити руки? Але зараз, якщо в неї запитають, вона скаже: так, це було зроблено правильно. Оскільки в усій Європі всі лікарі миють руки однаково, і це запорука того, що бактерій на руках у них немає. І таких прикладів можна знайти дуже багато. Але щоб адаптуватися, потрібно цього хотіти.

Ми, Польща, готові вам у цьому допомагати. Тому що ми це пройшли. У вас унікальний шанс — не припуститися тих помилок, які робили ми.

Яка наша продукція, з вашого погляду, була б найконкурентоспроможнішою на європейському ринку?

Анджей Грабовскі: Не хочу нікого ображати. Але можу сказати за фактом: що зростає останнім часом, то це експорт продуктів харчування з України до Польщі та до інших країн. Є й інші галузі, космічна, наприклад, де ви є однією з країн, що будує ракети на Місяць. Але хто зараз про це знає, крім вас і мене?

Як змінився торговельний оборот Польщі з моменту підписання асоціації?

Анджей Грабовскі: З моменту підписання угоди (1994 рік) експорт товарів з Польщі збільшився в 9,4 рази.

А скільки років знадобилося для того, щоб вийти на показники стабільного зростання? Коли поляки відчули реальний ефект від інтеграції в ЄС?

Анджей Грабовскі: Ми підписали угоду про асоціацію, і потім у нас було 10 років важкої роботи в усіх галузях, щоб впровадити стандарти і норми ЄС, адаптувати законодавство. Після цих 10 років Європейський Союз поставив запитання: чи ви готові? Ми відповіли: так. Тоді нас почали перевіряти, за результатами перевірки сказали, що потрібно змінити. Ми почали міняти. Потім був референдум, на якому більшість поляків висловилися за вступ до ЄС. Так, у нас залишилися ще деякі проблеми, ми ще не прийняли євровалюту — у нас дотепер ходять наші злоті. Але ми рухаємося вперед. ЄС — це такий «клуб», до якого запрошують на певних умовах. Сказати: «ми готові» — недостатньо.

З моменту підписання угоди про асоціацію потрібно працювати, працювати, працювати.

Польща — один із головних лобістів України в ЄС...

Анджей Грабовскі: Дякую, так, це правда.

Які вигоди ваша країна отримає від підписання Україною асоціації з ЄС?

Анджей Грабовскі: Думаю, не потрібно так ставити питання, що від цього щось виграє Польща. Європейський Союз отримає стабілізацію, а ви отримаєте ринок збуту — 530 мільйонів людей, що проживають на території ЄС. А українці дивляться на це з іншого боку: мовляв, Європейський Союз у нашій особі отримає ринок збуту своєї продукції. На тлі 530 мільйонів ваш ринок — 47 (а то й 45 із хвостиком) мільйонів — це крапля в морі. То хто отримає більше шансів? Вважаю, більше отримає Україна.

Статьи по теме
Названо країни Європи з найвищим та найнижчим рівнем цін
Названо країни Європи з найвищим та найнижчим рівнем цін

Згідно з даними статистичного управління Євросоюзу, у різних країнах Європи, в тому числі тих, що входять до об'єднання ЄС, зберігається суттєвий розкид цін на послуги та продукти харчування.
02.07.23 — 1418

Переваги потенційного ембарго на експорт в Росію
Переваги потенційного ембарго на експорт в Росію

Неспровоковане та незаконне вторгнення Росії в суверенну Україну триває. Народ та військо України продовжують спротив агресору, спираючись на підтримку своїх союзників. Про варіант додаткових обмежень, які запропонували Сполучені Штати та реакцію союзників на неї читайте в матеріалі.  
04.05.23 — 5488

Ціни на бензин, дизель та автогаз знижуються: актуальні ціни на АЗС
Ціни на бензин, дизель та автогаз знижуються: актуальні ціни на АЗС

Роздрібні ціни на дизельне пальне та автогаз в Україні 29 березня 2023 року, порівняно з попереднім торговим днем, знизилися. Бензин подешевшав.
30.03.23 — 1809