Контракти.ua

1853  —  30.10.13
«Газпром» не переведе Україну на передоплату за газ - експерт
«Газпром» не переведе Україну на передоплату за газ - експерт

«Газпром» навряд чи перейде на передоплату у розрахунках з НАК «Нафтогаз України», оскільки це може тільки погіршити ситуацію.  

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Використання росіянами психологічного тиску на Україну у зв'язку із заборгованістю за природний газ (борг «Нафтогазу» за серпень становить 882 млн доларів) закінчиться мирним врегулюванням питання. Змін в умовах оплати не відбудеться. «Газпром» розуміє, що перехід на передоплату лише погіршить фінансові розрахунки і може зробити ситуацію критичною», - сказав Марунич.

Експерт підкреслив, що дистанціювання українського уряду від цього питання є також політичним ходом. Тож заява прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що це питання двох господарюючих суб'єктів і вони мають розбиратися між собою, на думку Марунича, дає відстрочку для вирішення проблеми.

«Нафтогаз» самостійно не зможе вийти із ситуації в інший спосіб, окрім як оголосити про дефолт. Тому перші особи держав приймуть політичне рішення, яке дасть можливість компанії вийти із становища без потрясінь, переконаний експерт.

«Газпром» публічно вимагає від НАК «Нафтогаз Україна» погашення заборгованості за серпень 2013 року у розмірі 882 млн доларів, а у випадку невиконання забов'язання перейти надалі у постачанні природного газу до України на форму передоплати.

За повідомленням Укрінформу.

Статьи по теме
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз
Україна пройшла зиму на газі власного видобутку, – Нафтогаз

Україна пройшла зиму на газі власного видобутку.
01.03 — 248

Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС
Очільник Нафтогазу пояснив, чому Україна продовжує транспортувати російський газ до ЄС

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов пояснив, чому наша держава продовжує транзит своє територією російського газу до ЄС.
29.10.23 — 421

Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява
Чи чекати підвищення тарифу на газ для населення взимку: заява "Нафтогазу"

Під час війни в Україні діє заборона для підвищувати ціни на газ для населення. У "Нафтогазі" розуміють та підтримують цю логіку.
25.09.23 — 344