Контракти.ua

159  —  02.05
Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%
Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%

Попри війну українська економіка у 2024 році, ймовірно, зросте приблизно на 4,6%, хоча російські ракетні обстріли можуть погіршити цей показник.

Такий прогноз зробила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Урядовець нагадала, що після масштабного падіння економіки - майже на 30% у 2022 році - торік почалося зростання, яке становило щонайменше 5,3%.

«Очікуємо, що цього року економіка продовжить відновлення – принаймні на 4,5-4,6%. Звичайно, показники можуть бути гіршими через ракетні обстріли, в першу чергу української енергетичної інфраструктури, але наш базовий прогноз поки що на рівні 4,6%», - розповіла Свириденко.

За її словами, забезпечити таке зростання допоможе передовсім розвиток вітчизняного ВПК. У Мінекономіки підрахували: локалізація половини бюджету, виділеного на закупівлю озброєнь, і створення спільних виробництв з іноземними компаніями в нашій країні забезпечать додатковий приріст ВВП щонайменше на 3,6%.

«Навіть минулорічні показники засвідчили, що принаймні 1% зростання національного валового продукту забезпечив саме розвиток військово-промислового комплексу», - пояснила перший віцепрем’єр.

Другим драйвером економічного зростання вона назвала розвиток експорту і вдосконалення транспортних коридорів. Ідеться, зокрема, про поширення дії морського коридору не лише на аграрну, а й на інші види експортної продукції, у тому числі металургійну, а також товари з високою доданою вартістю.

«Для нас це критично важливо. Як, звичайно ж, і розширення енергетичних можливостей України, розбудова нових енергетичних потужностей. Нам потрібно будувати і розвивати децентралізовану високоманеврену генерацію», - наголосила Свириденко.

На її переконання, відновлення, яке триває попри все, - важливий аргумент на користь інвестування в Україну навіть за таких складних умов. Адже історія знає небагато країн, які, перебуваючи у війні, демонстрували економічне зростання.

Статьи по теме
Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн
Дефіцит держбюджету сягнув 1,5 трлн грн

Дефіцит державного бюджету сягає 1,5 трлн грн (або 23% ВВП) за 2024 рік.
12.05 — 164

В НБУ назвали ціну скасування валютних обмежень
В НБУ назвали ціну скасування валютних обмежень

Останній пакет скасування валютних обмежень, запроваджений Національним банком на початку травня, буде коштувати 5,5 млрд доларів.
08.05 — 177

Військові зможуть порахувати свою зарплатню онлайн
Військові зможуть порахувати свою зарплатню онлайн

Міністерство оборони запустило в роботу онлайн-калькулятор, в якому військовослужбовці зможуть самостійно розрахувати своє грошове забезпечення.
04.05 — 194