Контракти.ua

3382  —  29.10.13
Російська пропаганда в Україні направлена на люмпенів та кримінальну «еліту»
Російська пропаганда в Україні направлена на люмпенів та кримінальну «еліту»

Російська пропаганда проти євроінтеграції України розрахована на «відсталі» прошарки населення і корумповану еліту.  

Про це заявив політолог Вадим Карасьов.

«Росія давно діє за принципом: еліти – продажні і йдуть на Захід, щоб зберегти свої статки, а народ – не посварити. Тому це (російська пропаганда. - Ред.) – апеляція до низів, до народних мас, щоб межа між елітами та простими людьми була більшою. Тому це розраховано на «пересічного, зомбованого, «забитого» українця, який хоче жити «в хаті скраю», – зазначив Карасьов.

«Це також ставка на корумповані прошарки еліти, які не хочуть йти в Європу, бо розуміють, що це - правила, а грати за правилами означатиме втрачати свою конкурентоздатніть і доступ до ресурсів, завдяки яким вони збагатилися», – додав він.

Втім, на думку Карасьова, великого впливу російська пропаганда в Україні немає.

"Це пов'язано з тим, що Янукович тримає під контролем державний апарат, силові структури, ПР, медійні активи. Так, щось проривається через ці перешкоди, але великої шкоди я в цьому не бачу. Росія не має в Україні серйозних резидентів чи агентів впливу, які могли би цю пропаганду серйозно розкручувати на рівні медійної спільноти, експертного середовища чи електорату», – заявив політолог.

Карасьов вважає, що у свою чергу, і українська влада не йде в наступ.

«Вона не використовує козирні аргументи у відносинах з Російською Федерацією. Зрозуміло чому. Тому що нинішній владі абсолютно не потрібно і не вигідно мати ворогами російське керівництво, бо тоді становище правлячої команди, ПР і Януковича буде хитким, а це, в свою чергу, може призвести до ситуації, що була за часів Ющенка, коли фактично Кремль оголосив йому війну. Янукович цього абсолютно не хоче», – переконаний політолог.

І додає, що це зумовлено бажанням уникнути «електоральної війни», а також зберегти хоча би частину ринків, які має Україна.

«Саме тому українська влада займається маневровою війною і будь-які реальні проблеми згладжує, нейтралізує риторикою, різного роду мантрами», – додав він.

За повідомленням «Тижня».

Статьи по теме
Іспанія не надасть Україні системи Patriot, але передасть ракети для них
Іспанія не надасть Україні системи Patriot, але передасть ракети для них

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і Європейського Союзу, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву.
26.04 — 199

Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини
Телемарафон Єдині новини потрапив у звіт щодо порушень прав людини

Державний департамент США згадав про телемарафон "Єдині новини" як приклад порушення свободи висловлення думок у звіті щодо порушень прав людини у 2023 році.
24.04 — 186

Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті
Допомога від США дозволить ЗСУ перепочити, але не переломить ситуацію на фронті

Схвалення Сполученими Штатами понад 60 мільярдів доларів допомоги стане свого роду рятівним кругом для українських військових, які опинилися в скрутному становищі, але це навряд чи зможе переломити хід війни.
22.04 — 194