Контракти.ua

2369  —  18.10.13
Глобалізація і Інтеграція: виклики і рішення
Глобалізація і Інтеграція: виклики і рішення

Під таким гаслом пройшов цьогорічний XIII Міжнародний економічний форум, який зібрав найбільше іноземних гостей за свою історію.

Його почесними гостями стали, зокрема, міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Алекс Петріашвілі, заступник міністра економіки Польщі Анджей Диха та екс-прем'єр-міністр Автономної республіки Аджарія Леван Варшаломідзе. Участь у Форумі взяли також Надзвичайні і Повноважні Посли Узбекистану, Грузії та Індонезії в Україні, представники посольств Польщі, Молдови, Швеції, Фінляндії, Росії, В’єтнаму, Китаю, Індонезії, Мексики, ПАР, Аргентини, Канади та США, а також чисельні делегації регіонів-партнерів Львівщини, зокрема, Смілтенського краю Латвії та Селезького воєводства Польщі.

Під час роботи Форуму відбулось підписання низки міжнародних угод, протоколів та меморандумів про співпрацю.«Ми мали велике неформальне спілкування, а також було проведено близько 20 зустрічей із системними інвесторами, із людьми, які виявили бажання бути радникам із тих чи інших питань. Пройшла велика кількість зустрічей із дипломатичними місіями і структурами, ми багато говорили про українську євроінтеграцію, про поступ у цьому України, про можливість залучення інвестицій у Львівську область. Також, звичайно, говорили і про ряд конкретних проектів, які знайшли своє відображення у підписаних документах», - розповів голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.

Зокрема, було підписано угоду між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПР ООН), Львівською обласною радою та Львівською обласною державною адміністрацією, що передбачає залучення протягом 2013-2014 років фінансового ресурсу ПР ООН у сумі 320 тис. грн на реалізацію практичних рішень з енергозбереження в житловому (соціальному) секторі. Документом передбачено створення мобільної лабораторії енергоаудиту для виявлення нераціональних і невиправданих енерговитрат. У рамках угоди буде створений Львівський енергетичний кластер.

Також голова облдержадміністрації та голова обласної ради підписали меморандум про співробітництво з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), яким передбачено співробітництво щодо впровадження у Львівській області механізму відшкодування відсоткових ставок за кредитами, отриманими на здійснення заходів з енергозбереження для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Метою проекту «Розумне енергоспоживання для добробуту громад Львівщини» є стимулювання розробки, оцінки та запровадження стратегій та проектів у галузі енергозбереження та використання альтернативних та відновлюваних джерел енергії. У відповідності до положень протоколу для Львівської області передбачається виділити 1,5 млн грн.

Окрім того, було підписано договори про оренду землі для будівництва потужної Смеричанської вітрової електростанції, яка запрацює на території Сколівського, Старосамбірського та Турківського районів. Лише цей проект дасть можливість залучити в економіку області близько $100 млн інвестицій впродовж наступних 1,5 року.

В рамках ХІІІ Міжнародного Економічного Форуму віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул провів засідання організаційного комітету з питань підготовки заявки до Міжнародного олімпійського комітету про здобуття права на проведення в 2022 році зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор в Україні. Крім того, за словами мера Львова Андрія Садового, місто має потужні амбіції щодо Євробаскету 2015 року.

У своєму виступі віце-прем’єр присвятив багато часу висвітленню перспектив євроінтеграції України та внутрішній процесам, які з нею пов’язані. Зокрема, за словами Вілкула, у першому півріччі 2014 року в Україні розпочнуть тендерні процедури щодо будівництва концесійної дороги Краковець-Львів-Броди-Рівне. «Уряд відпрацював 7 пілотних проектів, триває підготовка проектно-кошторисної документації», – сказав віце-прем'єр.

До того ж, на його переконання, угода про відкрите небо з ЄС має запрацювати в Україні до кінця року, тому цей документ потрібно парафувати найближчим часом. «Угода про відкрите небо дасть змогу залучити максимальну кількість авіакомпаній для внутрішніх і зовнішніх перевезень, зокрема лоукостових компаній. Також тут є соціальна складова: конкуренція між авіакомпаніями дасть змогу розвивати ринок, а збільшення кількості рейсів забезпечить зниження ціни на перельоти. Квитки в нас сьогодні, на жаль, не найдешевші», – зазначив він. Про запровадження в Україні відкритого неба – загального авіаційного простору з ЄС – уже проведено сім раундів переговорів. Восьмий і, на думку української сторони, фінальний має відбутися наприкінці жовтня. Цей договір може пустити в Українські аеропорти дешеві європейські авіалінії, а також створити десятки тисяч робочих місць. У Львові ж після прийняття угоди чекають на 69 рейсів щодня.

Секція «Українсько-європейська співпраця: нові реалії – нові можливості» розкрила потенціал європейської інтеграції та українсько-європейського партнерства через призму досвіду Польщі, в тому числі у частині створення українсько-польських кластерів і партнерств, залучення інвестицій і сприяння розвитку бізнесу, реалізації програм та проектів у сфері транскордонного співробітництва.

На секції «Технологічні та індустріальні парки: успішний досвід і нові можливості» учасники форуму представили проекти створення індустріальних парків, в т.ч. в м.Львові в мікрорайоні «Рясне».

Провідні підприємства та компанії Львівщини презентували для іноземних інвесторів свою продукцію та послуги для розвитку вітчизняного виробництва (юридичні та банківські послуги, сучасні комунальні транспортні засоби, та ін.)

На секції «Українська гостинність: культура, бізнес чи традиції?» учасники обговорили тенденції розвитку світового та українського ринку гостинності, культурних послів України у світі, нові атракції для гостей, а саме проект «Шоколадна Україна». В рамках секції Валентина Гордієнко, перший заступник голови Державного агентства України з туризму та курортів, представила нову «Стратегію розвитку туризму в Україні».

Статьи по теме
Як зміняться пенсії, соціальні виплати та комунальні платежі в серпні 2022 року
Як зміняться пенсії, соціальні виплати та комунальні платежі в серпні 2022 року

Що відомо про останні важливі зміни щодо пенсій, комунальних платежів, соціальних виплат в Україні від серпня 2022 року?
02.08.22 — 1386

Гречка в Україні зникне з полиць магазинів? Експерти прогнозують ціну до 90 гривень за кг
Гречка в Україні зникне з полиць магазинів? Експерти прогнозують ціну до 90 гривень за кг

В Україні вже відчувається дефіцит гречки й ціни на найпопулярнішу крупу поповзли вгору. Зараз в супермаркетах 1 кг гречки коштує від 60 до 70 кг, і експерти прогнозують ціну ще вище.
23.05.22 — 1406

Про нашу економіку війни: працюйте, обертайте гроші! Це – ваша боротьба
Про нашу економіку війни: працюйте, обертайте гроші! Це – ваша боротьба

Роман Павлюк: Війна це дорого. Дуже і дуже. Війна в Іраку 2003-го року обійшлася американцям в 1.1 трлн доларів. Один день війни за різними оцінками обходиться росії приблизно в 20 млрд доларів. Я думаю, що не менш значуща цифра властива сьогодні й для України, і ми теж витрачаємо не менше 3-4 млрд в день. Ми всі зловтішаємося, дивлячись, як російський рубль перетворюється в "двохсотого" у прямому значенні цього слова, разом із самою економікою РФ. Але будьте певні – те саме зараз відбувається з нашою...
08.03.22 — 1892