Контракти.ua

1427  —  20.08.13
Московська стратегія залякування України приречена – міжнародний аналітик
Московська стратегія залякування України приречена – міжнародний аналітик

Реалізація кремлівської стратегії, спрямованої на непідписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, не матиме успіху.  

Таку думку висловив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Він не має жодних сумнівів у тому, що «Росія справді працює на реалізацію цієї стратегії, доказом чого є неоголошена торгівельна війна».

«Сумніви можуть бути лише в тому, наскільки успішною буде ця стратегія. Зауважу, що поки ті кроки, які застосовуються, принаймні мене не переконують, що вона може досягти успіху з сучасним керівництвом України та станом речей», – зазначає Горбач.

«Ця стратегія реалізується достатньо давно. Оприлюднений у ЗМІ документ лише описує загальні контури і підтверджує, що це – кампанія, а не поодинокі ініціативи окремих осіб. Тобто маємо справу не з «теорією змови», а з реальними кроками російського керівництва щодо України», – додав він.

Пояснюючи, чому ця стратегія не матиме результату, Горбач зауважує, що, перш за все, російське керівництво «недооцінює психологічний аспект проблеми».

«По-перше, воно не сприймає Україну як незалежного і рівноправного суб'єкта міжнародних відносин і з цього випливають всі проблеми відносин України і Росії. Вони застосовують загальнопоширений тактичний підхід – це примус, шляхом задіяння тиску, заходів економічного характеру, політичного шантажу. Цими методами змушують Україну до вступу до Митного союзу або принаймні намагаються продовжити її існування в такому підвішеному стані, зірвавши угоду з ЄС», – зауважив експерт.

Водночас такі дії, за оцінкою Горбача, викликають опір української влади.

«Психологічний промах в тому, що чим більший тиск на українське керівництво, тим більше воно опирається. Така ж ситуація з тиском Заходу на Януковича щодо звільнення Тимошенко. Ті ж психологічні механізми спрацьовують і щодо Росії, хоча тиск з її боку на порядок сильніший і, перш за все, економічний», – зауважує він.

Крім цього, слабка реалізація стратегії Росії пов'язана ще й з відсутністю політичної сили в Україні, що здатна була би її реалізувати.
«В Україні є союзники Росії, але вони або мало впливові і непопулярні в Україні (маргінальні) або здебільшого обманюють російських замовників, беручи в них гроші і неефективно їх витрачаючи», – додав експерт.

За повідомленням «Тижня».

Статьи по теме
Коли Україна може отримати прибуток від активів Росії: прогноз посла ЄС
Коли Україна може отримати прибуток від активів Росії: прогноз посла ЄС

Україна, ймовірно, вже до кінця 2024 року зможе отримати прибуток від російських активів, які заморозили країни Заходу.
вчера, 09:06 — 122

Коли в Україну надійде більшість обіцяної зброї від союзників
Коли в Україну надійде більшість обіцяної зброї від союзників

Більша частина обіцяної військової допомоги від США, Великої Британії та Німеччини надійде в Україну через кілька місяців.
04.05 — 155

У РФ, крім Зеленського, оголосили в розшук Порошенка і командувача Сухопутних військ
У РФ, крім Зеленського, оголосили в розшук Порошенка і командувача Сухопутних військ

МВС Росії оголосило в розшук президента Володимира Зеленського.
04.05 — 127