Контракти.ua

164  —  04.05
Головною метою РФ в Україні на 2024 рік є захоплення Донецької та Луганської областей - ISW
Головною метою РФ в Україні на 2024 рік є захоплення Донецької та Луганської областей - ISW

Головною метою Росії в Україні на поточний рік залишається повне захоплення Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Посилаючись на українських посадових осіб, аналітики ISW пишуть, що про це зокрема свідчить план наступальної операції, яка має початися влітку 2024 року.

Зазначається, що тезу про те, що Росія планує захопити усі території Донецької та Луганської областей, підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк. За його словами, російські військові також спробують окупувати Запорізьку область, якщо їм вдасться захопити Донбас.

У звіті ISW також наводить слова заступник керівника ГУР України Вадима Скібіцького, який заявив, що у Кремлі не відмовились від планів захопити Донецьку та Луганську області.

Павлюк заявив, що у російських сил також є план захопити Харків та Суми, але зауважив, що поки незрозуміло, наскільки серйозний план ворога та чи вдасться йому захопити обидва міста.

За оцінками ISW, росіянам буде важко захопити Харків, але російська наступальна операція в цьому районі, ймовірно, відтягне та закріпить українські сили з інших ділянок лінії фронту.

Павлюк також заявив, що українські сили роблять усе можливе, щоб зупинити спроби Росії захопити Часів Яр, але зазначив, що окупанти мають артилерійську перевагу 10:1 над українськими силами та «повну перевагу в повітрі», ймовірно, маючи на увазі здатність атакувати керованими авіабомбами.

Щодо Часового Яру, Скібіцький зазначив, що російські війська не зможуть захопити його найближчим часом, хоча це, ймовірно, питання часу, що відповідає оцінці аналітиків ISW.

У звіті ISW також посилається на Президента Володимира Зеленського, який нещодавно заявив, що Україна зосереджена на Авдіївському напрямку, де останнім часом ворог постійно тисне на позиції ЗСУ. За його словами, окупанти планують посилювати наступ влітку 2024 року, й додав, що Україна зіткнулася вже з «новим етапом війни».

Також ISW оцінює, що перші поставки військової допомоги США прибули в Україну на початку цього тижня, хоча, ймовірно, знадобиться ще кілька тижнів, перш ніж західна зброя і боєприпаси надійдуть у прифронтові райони в повному обсязі.

Статьи по теме
Росія розширила зону активних бойових дій на 70 км, - Сирський
Росія розширила зону активних бойових дій на 70 км, - Сирський

Росія розширила зону бойових дій на 70 кілометрів, щоб примусити Україну задіяти бригади з резерву. У Харківській області тривають важкі бої.
вчера, 17:00 — 168

Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців
Мобілізація з 25 років може додати ЗСУ 100 тисяч бійців

Мобілізація з 25 років може додати до Збройних сил України приблизно 100 тисяч молодих військовослужбовців.
16.05 — 173

США готують ще один пакет термінової допомоги для України
США готують ще один пакет термінової допомоги для України

Сполучені Штати готують для України ще один пакет терміново необхідної допомоги.
16.05 — 173