Контракти.ua

Автор: Павел Серов —  17644  —  03.07.13
Розділка тушок: що з себе представляють депутати, які залишили «Батьківщину»
Розділка тушок: що з себе представляють депутати, які залишили «Батьківщину»

Народні депутати від «Батьківщини» Андрій Сенченко і Людмила Денисова запропонували парламенту внести відповідні зміни до кримінального кодексу. Вони прагнуть прирівняти політичну зраду й торгівлю «тушками» до сутенерства й заняття проституцією. Позафракційний народний депутат Олег Ляшко взагалі пропонує саджати тушок і тих, хто їх привів, на 5 років.

У перший день роботи нової Ради, 11 грудня, з'явилися й перші «тушки» — кіровоградські депутати, батько й син Табалови. Пройшовши до парламенту, вони відхрестилися від «Батьківщини», яка висунула їх у депутати. Обох називали «квотою Арсенія Яценюка». Друга група «тушок» вийшла з «Батьківщини» 4 квітня, у розпал чергового блокування Ради та виїзного засідання. Троє із цих депутатів пройшли до парламенту за квотою Яценюка, один — за квотою Анатолія Гриценка. Ще двоє депутатів відкололися від фракції 6 червня, колеги по парламенту стверджують, що їх також завів Яценюк.


Олександр Табалов, 55 років


Політичний шлях. У 2007 році Табалов був претендентом на пост лідера Кіровоградської облорганізації Партії регіонів. У 2010 році балотувався на пост мера Кіровограда. На момент обрання в Раду — депутат Кіровоградської міськради. № 49 у списку «Батьківщини».

Дохід. Згідно з декларацією, дохід Табалова та членів його родини за 2011 рік становив лише 660 тис. грн. Займає 169-те місце в рейтингу 200 найбагатших українців за версією журналу «Фокус». Статки оцінюють у $44,2 млн.

Бізнес. З 2008 року — гендиректор групи компаній «Формула смаку» («Формула смаку», «Волошкове поле», «Першотравневе молоко»).

Як пояснює свій вчинок. «Ми не тушки. Ми, звісно, не входимо до фракції. Але ми прагнемо подивитися, як фракція себе покаже».

Що кажуть колеги. «Я дізнався, що в Табалова спільний бізнес із Хомутинником уже після того, як він опинився у списку. Викликав до себе. І він заприсягся дітьми, що продав свій бізнес. Увесь. І що його немає за що пресувати. Табалови — це не бізнес-квота. Це люди, яких я знав 11 років, ще з часів роботи в банку «Аваль». Табалови були одними з позичальників банку. Вони присягалися на Біблії та клялися перед українським народом, що увійдуть до опозиційної фракції... Це моя персональна провина», - Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина» у ВР.


Андрій Табалов, 35 років


Політичний шлях. Депутат Кіровоградської міськради V і VI скликань, голова Кіровоградської облорганізації «Фронт змін». Обраний до ВР за округом № 99 Кіровоградської області як кандидат від ОО.

Дохід. Згідно з декларацією, у 2011 році Табалов-молодший заробив 800 тис. грн і поклав до банку майже 3,2 млн грн.

Бізнес. На момент обрання депутатом — директор ТОВ «Домініон-Кіровоград». За інформацією Forbes.ua, володіє 51% акцій фірми «Полтава-Хліб», а друга половина належить фонду «Каскад-Інвест», який пов'язують із депутатом від ПР Віталієм Хомутинником.

Як пояснює свій вчинок. «Що стосується входження до фракції «Батьківщина», це цікаве питання. Я увійшов у парламент за мажоритарним округом, не обирався за партійним списком».

Що кажуть колеги. «Я дізнався, що в Табалова спільний бізнес із Хомутинником уже після того, як він опинився у списку. Викликав до себе. І він заприсягся дітьми, що продав свій бізнес. Увесь. І що його немає за що пресувати. Табалови — це не бізнес-квота. Це люди, яких я знав 11 років, ще з часів роботи в банку «Аваль». Табалови були одними з позичальників банку. Вони присягалися на Біблії та клялися перед українським народом, що увійдуть до опозиційної фракції... Це моя персональна провина», - Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина» у ВР.


Віталій Немилостивий, 45 років


Політичний шлях. 2007–2011 роки — перший заступник міністра промполітики. У 2012 році очолював штаб Об'єднаної опозиції в Харківській області. № 62 у списку «Батьківщини».

Дохід. Згідно з декларацією, в 2012 році заробив 110 тис. 818 грн.

Бізнес. З 1995 році був президентом, директором із зовнішньоекономічної діяльності компанії «Автомобілі Росії». Працював на керівних посадах на харківських підприємствах: ВАТ «Будгідропровод», ІОЦ «Машгідропровод», ЗАТ «ХТЗУ», корпорації «Укріннмаш», а також на заводі ім. Малишева. Почесний голова «Укріннмашу».

Як пояснює свій вчинок. «Зараз опозиція незрозуміло навіщо намагається створити ситуацію протиборства людей, а в нормальній країні, як Велика Британія, є більшість Її величності, меншість Її величності…».

Що кажуть колеги. «Люди тут написали заяви, а потім приїхав Клюєв, дав мільйонів 10–15 доларів кожному…» - Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина».


Ігор Скосар, 44 роки


Політичний шлях. У 2002–2006 рр. — депутат Київради. На вибори до ВР йшов під № 58 у списку «Батьківщини».

Дохід. Загальний дохід Скосаря у 2011 році становив 4,3 млн грн.

Бізнес. З 2000 року — гендиректор ВАТ «Валентин — АС», що займається продажем продуктів харчування.

Як пояснює свій вчинок. «Ми стали заручниками маніакального прагнення лідера фракції «Батьківщина» стати єдиним кандидатом від опозиції на президентських виборах у 2015 році. Яценюк сьогодні намагається керувати партією, не враховуючи думки соратників і реалізуючи тільки власні амбіції».

Зі спільної з депутатом Канівцем заяви.

Що кажуть колеги. «Скосар — комерсант, який займався в Київраді винятково комерційними проектами. Займався лобіюванням, зведенням будинків, заправок, ринків тощо. Ніколи в боротьбі за ідеали народу він помічений не був», - Наталя Новак, депутат від УДАРу в Київраді.


Роман Стаднійчук, 32 роки


Політичний шлях. Здобув депутатські повноваження після позбавлення мандата депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка.

Дохід. Згідно з декларацією, сумарний дохід Стаднійчука в 2011 році становив 47 тис. грн.

Бізнес. До моменту здобуття депутатських повноважень був управляючим партнером адвокатського об'єднання «Немезіда».

Як пояснює свій вчинок. «Я діяв на благо своєї країни. Я прийняв рішення про вихід. Я прагну працювати».

Що кажуть колеги. «Мені складно цю ситуацію коментувати, тому що вона особисто мене стосується, і складно підшукати цензурні слова для того, щоб описати це все», - Сергій Власенко, екс-нардеп.


Олег Канівець, 50 років


Політичний шлях. У 2002–2006 роки — депутат Львівської облради, керівник виборчого штабу «Нашої України» у Стрийському районі. У березні 2012 року увійшов до складу ради партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. На виборах 2012 року — єдиний опозиційний кандидат (за квотою Гриценка) в окрузі № 126.

Дохід. Згідно з декларацією, загальний дохід за 2011 р. становив 1,2 млн грн.

Бізнес. Працював на керівних посадах у низці компаній — ЗАТ «Радехів-Цукор», ТОВ Торговий дім «Галартезіан», ДСП «Чорнобильська атомна електростанція», ТОВ «Будімекс-Проект», ЗАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», ТОВ «Укртехнобудінвест».

Як пояснює свій вчинок. «Я протестую проти політики керівництва партії «Батьківщина» у фракції, а саме — Турчинова і Швеця. Швець, який відповідав за вибори на Львівщині, працював проти мене всю виборчу кампанію... Я неодноразово сигналізував Турчинову, що в окрузі й надалі працює приймальня Швеця, що однопартійці й надалі обливають мене брудом».

Що кажуть колеги. «Батьківщина» мала агітувати за Канівця, якого сама ж виключила зі своїх лав сім років тому. Ми змушені були заплющити очі, що йде така одіозна фігура, як Канівець, цього від нас вимагав Гриценко. Тим більше що Анатолій Степанович гарантував, що Канівець за жодних умов не зрадить», - Віктор Швець, народний депутат, «Батьківщина».

«Канівець був і залишається опозиційним депутатом, він — в опозиції до Януковича і його політики», - Анатолій Гриценко, народний депутат, «Батьківщина».


Володимир Купчак, 35 років


Політичний шлях. У 2010–2012 роках — депутат Івано-Франківської облради від «Фронту змін». Обраний до Ради за мажоритарним округом № 84 (Івано-Франківська область).

Дохід. Згідно з декларацією, загальні доходи Купчака в 2011 році становили 45 тис. 479 грн.

Бізнес. У 2007–2011 роках — гендиректор регіональної газопостачальної компанії ВАТ «Івано-Франківськгаз». У 2011–2012 роках — директор з енергозбереження STC Investments.

Як пояснює свій вчинок. «У мене відбувся конфлікт із Арсенієм Петровичем, і я почув конкретні погрози, зокрема й фізичної розправи, тобто я в особі Арсенія Петровича отримую на все життя особистого ворога. Основна причина виходу із фракції полягає в тому, що сьогоднішні вожді, так звані опозиційні, зрадили ідеали опозиції й саму Юлію Тимошенко. Її думка повністю ігнорується...».

Що кажуть колеги. «Я знаю, що він взяв $5 млн і збрехав народу України, коли поклав руку на Біблію й прийняв присягу. Він пішов із фракції, тому що він — політична проститутка», - Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщина» у ВР.


В'ячеслав Кутовий, 42 роки


Політичний шлях. Член «Фронту змін» з 2010 року. У 2010–2012 — депутат міськ­ради Вишневого. З 2011 — в. о. голови Вишневої міської організації «Фронту змін». Обраний до ВР як єдиний кандидат від ОО «Батьківщина» за округом № 95 (Ірпінь).

Дохід. Згідно з декларацією, загальний дохід Кутового в 2011 році становив 9541 грн, у той час як члени його родини заробили 28 800 грн. При цьому у статутні капітали підприємств він вклав 671,187 тис. грн.

Бізнес. У 2006–2012 — голова ТОВ «Газовик» — офіційного представника компанії LOVATO в Україні.

Як пояснює свій вчинок. «Я вважаю, всі бачили, що сьогоднішня опозиція — віртуальна. Нехай вони поїдуть в області, у села й запитають у людей, чи бачать вони там депутатів з УДАРу, «Свободи» і «Батьківщини»? Партійні опозиційні організації на місцях працюють пліч-о-пліч із владою, а не протистоять їй».

Що кажуть колеги. «У «Батьківщину» їх (Купчака і Кутового. — Прим. ред.) привів (Микола) Мартиненко», - Юрій Одарченко, народний депутат, «Батьківщина».

Статьи по теме
Экзит-поллы: в Раду проходят пять партий
Экзит-поллы: в Раду проходят пять партий

В Верховную Раду проходят пять партий: "Слуга народа", "Оппозиционная платформа - За жизнь", "Европейская солидарность", "Батькивщина" и "Голос".
21.07.19 — 1017

В Раду проходят пять партий - опрос
В Раду проходят пять партий - опрос "Рейтинг"

На внеочередных выборах в Верховную Раду 5-процентный барьер преодолевают пять партий: "Слуга народа", "Оппозиционная платформа – За жизнь", "Европейская солидарность", "Голос" и "Батькивщина".
05.07.19 — 1326

Выборы в Раду: исследуем идеологии и влияние олигархов
Выборы в Раду: исследуем идеологии и влияние олигархов

Прошедшие в первые выходные июня съезды больших и малых политических сил, собирающихся бороться за голоса украинцев на досрочных парламентских выборах, в очередной раз продемонстрировали, что украинское общество находится на транзитном этапе своего развития. Микс «очень старых», «старых», «новых» и «условно новых» лиц, все те же «уши» олигархов за большей частью политических проектов, откровенная смесь идеологий и воззрений, которые по многим пунктом являются взаимоисключающими – все это показывает, что система власти начала приспособление к новым условиям, а государство снова стоит на распутье и подвергается большим угрозам. Безусловно, что уходящий парламент, отвечавший реалиям 2014 года, на данный момент не отражает настроений украинцев. Но это не значит, что общество не готово поддаться очередным иллюзиям – и выбрать в законодатели людей, которые уже через год-полтора будут также казаться бесполезными, а то и опасными, для решения актуальных проблем. Контракти.uа размышляют о том, какие идеологические воззрения будут представлены в Верховной Раде 9-го созыва, кто из олигархов пытается получить основные бонусы от этих выборов, и насколько стабильным видится существование этого парламента.
16.06.19 — 1925