Контракти.ua

3732  —  23.02.13
У присязі держслужбовця Януковича знайшли помилку
У присязі держслужбовця Януковича знайшли помилку

Президент Україні Віктор Янукович в присязі державного службовця, яку він підписав 1996 року, зробив помилку у власному прізвищі.

Про це пише у своєму блозі на «Українській правді» журналіст Сергій Лещенко.

Журналіст публікує присягу Януковича як державного службовця, яку він склав 12 серпня 1996 року, коли його призначили заступником губернатора Донецької області.

Як видно з документа, замість «Янукович» у ній написано «Януковіч». «За великим рахунком, присяга державного службовця чинного президента може вважатися... недійсною. Тобто Янукович по факту не склав присягу, не вступив належним чином на державну службу – і незаконно обіймав усі посади, починаючи з 1996 року аж до обрання президентом, коли він склав нову присягу – президентську», – пише Лещенко.

Якщо це була свідома дія, то це можна розглядати як службове підроблення за статтею 366 Кримінального кодексу («складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів).

Як зазначає журналіст, стаття 30 закону «Про державну службу» передбачає як одну з підстав для припинення державної служби відмову від складення або порушення присяги.

За законом «Про держслужбу», складення присяги є необхідною умовою набуття юридичного статусу державного службовця. Без складення присяги особа не може вважатися такою, що вступила на посаду державного службовця.

Статьи по теме
Справа Януковича: до суду скеровано обвинувачення у захопленні влади у 2010 році
Справа Януковича: до суду скеровано обвинувачення у захопленні влади у 2010 році

До суду скеровано обвинувальний акт щодо побіжного президента Віктора Януковича через захоплення державної влади у 2010 році. Аналогічний акт направлено і щодо екс-заступника міністра юстиції України.
17.07.23 — 505

Що з колишніми членами ОПЗЖ?
Що з колишніми членами ОПЗЖ?

Сформована у 2019 році та друга за чисельністю фракція Верховної Ради “Опозиційна платформа – За життя” припинила своє існування минулоріч у травні. Проте станом на зараз більшість її колишніх членів продовжують роботу як народні депутати України та представники 2-х новостворених політичних сил. Крім того, колишні члени фракції ОПЗЖ сьогодні входять до складу 21 комітету Верховної ради України.
24.01.23 — 826