Контракти.ua

190  —  сегодня, 14:59
Далекобійна зброя порушить логістику РФ – CNN
Далекобійна зброя порушить логістику РФ – CNN

Вплив далекобійних ударів на війну може бути "обмеженим". Однак це не означає, що ракети не мають користі для України.

Як інформують Контракти з посиланням на Цензор.НЕТ, про це пише CNN.

Директор із військових наук Королівського інституту об’єднаних служб, мозкового центру в Лондоні, Метью Севілл заявив, що риторика Зеленського щодо критики  західних союзників стосовно зняття обмежень на використання далекобійної зброї по території РФ, є ризикованою. Адже Зеленський фактично звинуватив Захід у боягузництві. Однак якщо це спрацює, то політичний дивіденд буде значним. Рішучість союзників притупила б російську риторику та "продемонструвала б тверду міжнародну підтримку" України.

Думки експертів розділилися щодо того, наскільки публічні дебати навколо цієї теми притупили потенційну користь від ракет. Розвідка США вважає, що 90% російських літаків, які запускають десятки КАБів щодня, розташовані на відстані понад 300 кілометрів - тобто поза зоною дії ATACMS. За словами одного американського чиновника, нещодавно Росія перемістила літаки з двох баз поблизу кордону далі на схід.

Севілл погоджується, що багато цілей, ймовірно, було перенесено вглиб РФ, а тому вплив далекобійних ударів на війну може бути "обмеженим". Однак це не означає, що ракети не мають користі. Storm Shadow, призначені для глибокого проникнення в бетонні конструкції, можуть бути ефективними проти військових штабів або складів боєприпасів, багато з яких все ще в радіусі дії.

ATACMS з касетними боєголовками можуть бути використані для завдання значної шкоди аеродромам. За оцінкою ISW, 15 російських аеродромів знаходяться в радіусі дії американських ракет. Один з їхніх аналітиків, Джордж Баррос, погоджується, що навіть ефект від публічних обговорень є корисним для України, адже це змусило Росію перемістити літаки далі від кордону. Це може зменшити кількість бомбардувань і дасть ЗСУ цінний час на виявлення та реакції на наступні атаки.

За словами Барроса, дозвіл на удари по окупантах та матеріально-технічному забезпеченню в межах 300-кілометрового діапазону ATACMS змусив б Росію прорахувати ризики переміщення великої кількості військ і техніки в Україну.

"Ви тільки зараз... почали говорити про потенційний ризик для російського тилу і позбавити їх цієї божевільної розкоші, якою користується російське командування. Щоб справді привезти масу (обладнання), отримати співвідношення артилерії 10 до одного на Україну на лінії фронту", - пояснив він CNN.

Дослідження Барроса виявило щонайменше 200 потенційних цілей в радіусі дії ATACMS, починаючи від військових полків і закінчуючи складами палива, зброї та навіть штабом Південного військового округу Росії в Ростові.

При цьому список навіть не враховує нові цілі, які з'явились після початку повномасштабної війни в лютому 2022 року. Деякі з найновіших цілей можуть включати іранські балістичні FATH-360.

Севілл вважає, що ATACMS може завдати серйозної шкоди російським радарам і системам протиповітряної оборони. На його думку, "якщо пробити "дірку", насправді українські безпілотники дальньої дії мають кращі можливості для проникнення глибше в Росію". Ураження російських систем протиповітряної оборони в прикордонних районах також може підвищити шанси України відвоювати власну територію.

Крім того, радіус дії ракет теоретично можна збільшити, якщо запускати ракети з українських позицій у Курській області.

Статьи по теме
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 381

У Зеленського спростували інформацію
У Зеленського спростували інформацію "Bild" про План перемоги, який нібито передбачає заморозку війни

В Офісі президента спростували повідомлення німецької газети "Bild" про те, що президентський "План перемоги" нібито передбачає заморозку війни.
15.09 — 181

Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою
Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою

Голова уряду наголосив, що вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру.
13.09 — 272