Контракти.ua

2257  —  12.02.13
На Волині досі живе єврей-вояк УПА
На Волині досі живе єврей-вояк УПА

У селі Грибовиця на Волині досі живе єврей, який служив в УПА – Мандик Хасман. Йому зараз 84 роки.

Мандик Хасман запевняє, що й на сьогодні для нього вигук «бандерівець» є не образою, а найвищою шаною. Про те, що приєднався до УПА, чоловік не шкодує і сьогодні – після того, як отримав два поранення, в результаті яких залишається прикутим до візка.

Ногу колишньому повстанцю ампутували нещодавно, але причини цього сягають подій 1946-го року. Тоді Мандик Хасман разом із товаришами потрапив у засідку енкаведистів, і автоматною чергою йому прострелили обидві ноги та хребет. При цьому він зміг вижити. 

«Я тоді сидів 9 місяців під слідством…  Але вони з мене нічого не випитали, бо я казав, що нічого не знаю: моє діло було вожки керувати», – розповів журналістам сам ветеран.

Народився Мандик Хасман у м. Дрогобич. Батько заробляв тим, що возив людей у бричці. У 1939 році його сім’я опинилася в гетто, а в 1942 році євреїв почали знищувати. Ця доля спіткала і сім’ю Хасмана – втекти з розстрілу вдалося лише йому та молодшому братові. У ліс він, за власними словами, пішов для того, щоб «одімстити німакам».

У лісі його знали під прізвиськом «Малий». Завдання його було простим: возити лісове керівництво, забезпечувати загін кіньми та передавати інформацію. Журналістів Мандик Хасман запевнив, що повстанці знали, що він – єврей, і при цьому ставилися до нього приязно. Його досі відвідують сини та доньки бойових товаришів. Загалом він отримав кілька нагород і десятки грамот за відвагу і вірність. Повстанських пісень уже співати не може, бо не дозволяють голосові зв’язки, але заповіді з «Декалогу Українського Націоналіста» він пам’ятає і цитує досі, повідомляє Lviv24.

 

Статьи по теме
Прогноз погоди на вихідні 13–14 січня: морози відступають
Прогноз погоди на вихідні 13–14 січня: морози відступають

Наприкінці тижня в Україні все ще буде холодно, проте вже з суботи морози поступово відступатимуть. За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде похмурою і сніжною, у деяких регіонах очікуються снігопади до 3–5 мм.
12.01 — 291

Морозы отступают: прогноз погоды в Украине
Морозы отступают: прогноз погоды в Украине

В некоторых регионах днем уже плюсовая температура.
10.12.23 — 442

Літо не відступає: 23 вересня в Україні без опадів та до +29
Літо не відступає: 23 вересня в Україні без опадів та до +29

Погода в Україні 23 вересня буде літня. Вдень очікується до +29 градусів, а опади можливі лише на заході.
23.09.23 — 498