Контракти.ua

1773  —  08.02.13
Оригінал документу про розпуск СРСР втрачений
Оригінал документу про розпуск СРСР втрачений

Оригінал «Біловезької угоди» про розпуск СРСР не можуть знайти в Білорусії, де знаходиться штаб-квартира СНД.

Виконавчий комітет СНД має лише копія документа. Не можуть знайти оригінал і в МЗС Білорусі, а також у безпосередніх учасників підписання.
«Коли Біловезька угода підписувалась, СНД ще не існувало. Потім з МЗС нам передали нотаріально завірену копію», - розповів представник виконкому СНД.

Він зазначив, що відсутність оригіналу документа не може мати правових наслідків, оскільки існують нотаріально завірені копії, що мають силу оригіналу.

У свою чергу МЗС Білорусі обіцяє зайнятися пошуками документа.

«Ми звернули увагу на інтерес до цієї ситуації. Уточнення реального стану справ вимагає роботи в архівах. Ми подивимося, що можна в цьому напрямі зробити», - сказав прес-секретар МЗС Білорусії Андрєй Савіних, повідомляє РІА «Новости».

Колишній керівник Білорусі Станіслав Шушкевич, який підписував угоду, розповів, що з його рук підписаний документ забирали працівники служби протоколу МЗС. А відвіз його з Біловезької пущі тодішній міністр закордонних справ Білорусії Петро Кравченко.

Сам Кравченко стверджує, що в нього є копії угоди, але немає оригіналу.

При цьому Шушкевич розповів, що за давністю років не пам'ятав точно, скільки примірників Угоди підписано. «Швидше за все, ми підписали три екземпляри - по одному для Білорусії, Росії та України, але я не виключаю, що документ був лише один», - сказав він.

 

Статьи по теме
З музеїв Маріуполя росіяни вивезли оригінали картин Куїнджі та Айвазовського
З музеїв Маріуполя росіяни вивезли оригінали картин Куїнджі та Айвазовського

З Маріуполя російські загарбники повністю вивезли всі цінні експонати з Музею краєзнавства та Художнього музею ім. Куїнджі. Вивезені оригінали картин Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського.
28.04.22 — 650

Україна вийде зі ще однієї угоди з СНД: Кабмін підтримав закон
Україна вийде зі ще однієї угоди з СНД: Кабмін підтримав закон

Україна вийде зі ще однієї угоди зі Співдружністю незалежних держав. Кабінет міністрів підтримав відповідний проект закону.
21.04.21 — 673

Митний союз не можна розширювати поспіх - експерти
Митний союз не можна розширювати поспіх - експерти

Поспіх при розширенні Митного союзу Білорусі, Казахстану і Росії може закінчитися стагнацією і руйнуванням для цього інтеграційного об'єднання, вважає заввідділом порівняльного законодавства Інституту країн СНД Валентина Гойденко.  
08.11.13 — 1372