Контракти.ua

2244  —  21.01.13
Українським держбанкам пророкують стрімкий розвиток
Українським держбанкам пророкують стрімкий розвиток

Банки з часткою державної власності прискорено розвиватимуться у 2013 році. Так само високими темпами розвиватимуться банки, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні.

Таку думку висловив Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

«Вже зараз можна спрогнозувати, що окремі категорії банків розвиватимуться прискореними темпами. Я б виділив дві групи таких банків: державні і такі, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні», - сказав С.Мамедов.

На його думку, держбанки активно розвиватимуться за рахунок кредитування великих держпідприємств і системних проектів. «На мій погляд, у зв'язку з цим було б правильно збільшити капітал держбанків і спрямувати ці гроші на окремі пріоритетні напрями, які уряд визначить для активізації ділової активності у країні», - сказав експерт. С. Мамедов вважає, що такими напрямами може стати підтримка малого бізнесу і експортно-орієнтованих підприємств, а також агросектор, інноваційні проекти тощо.

Він також відзначив, що банки, які працюють у сфері споживчого кредитування, у 2013 р. зможуть значно збільшити свої активи. «При планованому дефіциті ресурсів у 2013 споживчі кредити - один із небагатьох напрямів кредитування, що дозволяє з лишком компенсувати роздуті відсоткові ставки за депозитами», - заявив Мамедов. Але в разі прийняття НБУ обмежень щодо обсягів споживчих кредитів, що цілком можливо, враховуючи уроки кризи 2008 року, темпи зростання будуть не такими значними, додав він.

Експерт також прогнозує, що цього року окремі великі українські банки продовжать купівлю активів інших банків і навіть самих банків. «Це пов'язано як із бажанням деяких західних банків піти з українського ринку, так і проблемами з ліквідністю у конкурентів», - пояснив С. Мамедов.

Він також відзначив, що успішні банки добре побудували систему роботи з проблемною заборгованістю. «Вони швидко навчилися краще за інших повертати гроші, які їм винні. Саме це дасть змогу банкам, що розширюються, у 2012 році значно збільшити свої активи», - пояснив експерт Укрінформу.

Статьи по теме
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ пропонує нові ліміти на перекази між картками: кому можуть заблокувати гроші
НБУ пропонує нові ліміти на перекази між картками: кому можуть заблокувати гроші

Нацбанк також створить реєстр скомпрометованих карток, далі – реєстр "неблагонадійних" торговців.
10.09 — 211

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
10.09 — 177