До 10% продуктів харчування, закуплених населенням України до новорічного та різдвяного столу, в остаточному підсумку не споживаються і викидаються в сміття.
Зі стандартного святкового столу на чотирьох дорослих та двох дітей у середньому викидається продуктів 180 грн. Разом по всьому міському населенню України святкові відходи становлять близько 930 млн грн.
Ці дані передає УНН з посиланням на результати опитування агентства AgriSurvey Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
«Таким чином, під час свят міським населенням на смітник викидається кількість продукції еквівалентна 7500 т ковбаси «Московської» або 13 тис. т твердого сиру, або ж 60 тис. т мандаринів», - стверджує Тарас Гагалюк, директор агентства AgriSurvey УКАБ.
За словами Гагалюка, під час опитування 59% респондентів вказали, що у них під час свят псується до 5% закуплених продуктів, а тих, хто викидає понад 25% куплених до столу продуктів, було 5% респондентів.
Такі показники свідчать про те, що українцям є до чого прагнути в плані культури споживання. У той же час, за даними Організації продовольства і сільського господарства ООН (FAO), щорічно у світі псується близько 1,3 млрд т продуктів харчування, а це близько однієї третини продукції, призначеної для споживання людьми.