Контракти.ua

Автор: Юлианна Ковалевская —  5633  —  12.12.12
Добротворці: проекти, що врятують Україну
Добротворці: проекти, що врятують Україну

Контракти разом з експертами* підготували добірку соціально значимих проектів, реалізованих у 2012 році.

Під час роботи над темою номера ми дізналися про набагато більшу кількість гідних проектів. Про них ми напишемо пізніше.

* Наші експерти: Ганна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників; Ігор Поканевич, заступник керівника Бюро ВООЗ в Україні; Максим Лациба, Український національний центр політичних досліджень; Марія Задорожня, директор Національного художнього музею.


Проект «StopБіль»

Сфера: здоров'я

Донор/виконавець: Міжнародний фонд «Відродження»

Охоплення: Вся Україна

Фінансування: близько 280 тис. грн

Термін дії: 2011–2012 роки

Мета проекту — привернути увагу до страждань майже півмільйона українців, які щодня потребують прийому знеболювальних медикаментів через симптоми невиліковних хвороб. Полегшити їхні страждання медики не можуть через недосконале законодавство — морфін у таб­летках не зареєстрований, а кожен крок лікарів щодо його використання ретельно контролюється. У рамках кампанії було створено групи підтримки для пацієнтів та їхніх родичів у восьми містах — Рівному, Івано-Франківську, Вінниці, Миколаєві, Кіровограді, Херсоні, Дніпропетровську, Донецьку. На адресу Президента України Віктора Януковича було надіслано відкритого листа з підписами понад 800 осіб із конкретними вимогами щодо поліпшення доступу до знеболювальних препаратів. Кампанію «StopБіль» підтримали відомі люди, зокрема відбувся концерт «Анестезія» за участю письменника Сергія Жадана та групи «Ойра». Кампанія привернула увагу громадськості до цієї проблеми та недосконалості законодавчої бази, ініціювала й підтримала адвокаційні заходи.


Проект «Глобальна ініціатива з обізнаності
щодо раку молочної залози»

Сфера: здоров'я

Донор/виконавець: Міжнародний благодійний фонд «Український жіночий фонд»

Охоплення: 25% українців (шість областей: Київська, Одеська, Дніпропетровська, Вінницька, Полтавська)

Фінансування: 2 465 520 грн

Термін дії: 2008–2012 роки

Працівників 40 місцевих організацій, що працюють в інтересах жінок, які перехворіли на рак молочної залози, навчали проведенню інформаційно-освітніх заходів серед населення. Завдяки отриманим грантам активісти змогли на практиці використати отримані знання й навички та реалізувати ініціативи щодо поінформованості у своїх областях. За три роки проекту про хвороби та зменшення ризиків захворіти на рак молочної залози дізналися майже 2 млн жінок, понад 14 тис. пройшли клінічне обстеження молочної залози та близько 1000 жінок було обстежено на мамографі. Сьогодні в Україні відсутні ефективні державні програми профілактики цього захворювання, а також ресурси на їх реалізацію. Такі проекти, як свідчить міжнародна практика, допомагають значно зменшити показники захворюваності та збільшити ефективність лікування.


Проект «Психосоціальна підтримка онкохворих дітей
у Національному інституті раку»

Сфера: здоров'я

Донор/виконавець: Всеукраїнський благодійний фонд «Запорука»

Фінансування: 1,1 млн грн за 2012 рік

Термін дії: 2008–2012 роки

У рамках проекту в Національному інституті раку в Києві заснована й фінансується психологічна служба. Арт- і ігрова терапія, робота у групах, індивідуальні консультації, дихальні вправи та тілесно-орієнтована психотерапія — все це використовують психологи, щоб допомогти батькам і дитині знайти внутрішні сили для боротьби із хворобою. Крім цього, щороку фонд закуповує обладнання приблизно на 300 тис. грн і бере на себе частину щоденних витрат батьків, купуючи шприци, пластири, системи для переливання крові тощо. «Запорука» відкрила кабінет лікувальної фізкультури, де під контролем фахівців діти розробляють суглоби, вчаться заново ходити, повертають втрачені сили. Фізична реабілітація дітей, які захворіли на рак, є одним із найважливіших компонентів у міжнародній практиці реабілітації. Надання цієї послуги за рахунок коштів фонду є єдиною можливістю для українських дітей отримати доступ до життєво необхідних послуг.


Проект «Срібна монетка»

Сфера: освіта

Донор/виконавець: Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром»

Охоплення: вся Україна

Термін дії: 2010–2012 роки

Фінансування: 581 922 грн зібраних коштів

У відділеннях УкрСиббанку по всій Україні встановлено спеціальні бокси для збирання коштів на освітні програми для дітей із синдромом Дауна. За три роки проекту на зібрані гроші вже обладнано Центр раннього розвитку для дітей із синдромом Дауна та випущено програму «Дивися і вчися», за якою ці діти вчаться говорити й читати. Цього року кошти спрямовано на освітні семінари для батьків і педагогів, у результаті яких вони освоюють унікальну британську програму навчання лічбі без цифр — «Нумікон». Семінари у п’яти регіонах України провела міжнародний експерт Хелен Фармері, провідний педагог програми британського уряду Every Child Counts. Повернувшись додому, батьки й педагоги можуть застосовувати програму навчання зі своїми малятами. Все це наближає дітей із синдромом Дауна до дітей, які звичайно розвиваються, і надає їм можливість стати повноцінними членами суспільства.


Проект: створення у Криму двох соціальних центрів
для людей похилого віку

Сфера: соціальний захист

Донор/виконавець: Фонд Східна Європа

Охоплення: з жовтня 2012 року — 300 осіб

Фінансування: близько 160 тис. грн

Термін дії: 2012 рік

Завдяки фінансовій підтримці фонду та компанії JTI, районна рада ветеранів війни, праці та військової служби провела ремонтні роботи й відкрила центр в смт Роздольне. А Бахчисарайська районна громадська організація ветеранів війни, праці та військової служби створила у своєму місті центр на базі територіального центру обслуговування самотніх старих та інвалідів, а також відділення в селах Віліне та Куйбишеве. Там вони можуть одержати соціально-психологічну підтримку, у першу чергу для вирішення проблеми самітності, незатребуваності та ізоляції. Для цього в центрах також організовано роботу численних гуртків (наприклад, театрального, вокального, літературного) і впроваджено нові послуги. Загалом в Україні в партнерстві з різними організаціями фонд підтримав відкриття вже 13 центрів для людей похилого віку.


Проект «Допоможи іншому — стань приятелем»

Сфера: соціальна допомога дітям і молоді з обмеженими можливостями

Донор/виконавець: Карпатський фонд

Охоплення: Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська та Чернівецька області

Фінансування: 1,43 млн грн

Термін дії: 2011–2012 роки

Впровадження методики, що дозволяє вирішити питання соціалізації людей з особливими потребами, та інших категорій людей, які опинилися у важкій життєвій ситуації, в суспільство, зменшити проблеми їхньої ізоляції та самітності, надати психологічну підтримку, а також розвинути толерантне ставлення до таких людей серед населення. У рамках проекту проводилося навчання волонтерів, які ставали приятелями для дітей і молоді з обмеженими можливостями. У результаті першого етапу (2011–2012 роки) створено 200 пар приятелів, залучено близько 300 волонтерів. Побічно користь отримали близько 500 осіб додатково (батьки дітей з особливими потребами). Створено вісім волонтерських центрів.


Проект «Я можу врятувати життя»

Сфера: освіта

Донор/виконавець: Український фонд «Здоров'я»

Охоплення: Київ, Київська область, Крим

Термін дії: 2011–2012 роки

Мета проекту — навчити школярів основам надання першої невідкладної медичної допомоги. Учні та вчителі отримують початкові медичні навички, які дозволять їм у критичних ситуаціях врятувати життя людям, а не стояти осторонь і чекати на бригаду лікарів. Співорганізатором проекту виступила Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги, офіційну підтримку проекту надало Міністерство охорони здоров'я України.

Школярів навчають першій допомозі через інтерактивні лекції та практичні заняття з відпрацьовуванням навичок серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі, звільнення дихальних шляхів від стороннього предмета.


Проект «Сирітству — ні!»

Сфера: захист прав дитини

Донор/виконавець: фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»

Фінансування: понад 70 млн грн

Термін дії: почав працювати 2008 року

Програма спрямована на реформування інтернатної системи, яка є згубною для дитини, про що свідчать дослідження міжнародних організацій (ЮНЕСКО, Home and Hope for Children, Lumos тощо), а також на розвиток сімейних форм виховання та запобігання потраплянню дитини до інтернатних закладів за живих батьків (робота із сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах). З 2009 року працює Всеукраїнський портал національного всиновлення www.sirotstvy.net, на якому розміщено інформацію про більш ніж 14 тис. дітей. 4384 дитини вже знайшли нових батьків. Створено 28 дитячих будинків сімейного типу.

Пілотний проект «Сім'я для дитини», що реалізується разом із Дніпропетровською облдержадміністрацією, довів ефективність стратегії реформування інтернатної системи: за рік реалізації проекту область стала лідером із сімейного влаштування дітей. У листопаді 2012 року фонд підписав меморандум із фондом британської письменниці Джоан Роулінг Lumos про співпрацю у сфері деінституалізації та трансформації послуг для дітей у Дніпропетровській області. Міжнародні партнери довели, зокрема, економічну неефективність інтернатної системи.


Проект «Динамічний музей»

Сфера: культура

Донор/виконавець: фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»

Фінансування: два гранти — на 10 млн грн і 500 тис. грн

Термін дії: 2012–2015 роки

Мета проекту — модернізувати українські музеї та допомогти їм розвинути власні ресурси відповідно до світових музейних стандартів. Впроваджуються нові форми просвітницьої роботи та принципи формування й презентації музейних колекцій, нові способи адміністративної роботи (наприклад, впровадження PR- і фандрайзингових складників роботи). Усі ці дії покликані наблизити музей до аудиторії, перетворити його на активний центр культурного обміну. За підсумками конкурсу, у якому взяли участь 25 українських музеїв, переможцем і одержувачем гранту в розмірі 10 млн грн став Державний природознавчий музей НАНУ у Львові. За ці кошти музей має трансформуватися в соціальний центр зі зворотним зв'язком, побудувати нову сучасну експозицію, створити гостьову інфраструктуру з особливою увагою до людей з обмеженими можливостями. Також заплановані освітні поїздки, семінари із провідними спеціалістами з нових напрямів музейної роботи.

Другий грант у розмірі 500 тис. грн виділений Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ). Він має стати освітнім лідером для всього музейного співтовариства країни, проводячи на власній базі тренінги, семінари, експериментальні виставки.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 428