Контракти.ua

695  —  18.01.12
Офіційна заява громадської організації «Вікімедіа Україна» стосовно тимчасового 24-х годинного припинення роботи англомовного розділу Вікіпедії
Офіційна заява громадської організації «Вікімедіа Україна» стосовно тимчасового 24-х годинного припинення роботи англомовного розділу Вікіпедії

Спільнотою Вікіпедії та Фондом «Вікімедіа» прийнято безпрецедентне рішення про припинення доступу до англомовного розділу всесвітньовідомої онлайн-енциклопедії Вікіпедія на 24 години, починаючи з 5-ї години ранку за Гринвічем 18 січня 2012 року, на знак протесту проти прийняття Палатою представників США «Stop Online Piracy Act» (SOPA; Закон «Про боротьбу з інтернет-піратством») i та Сенатом США «PROTECT IP Act» (PIPA; Закон «Про запобігання реальним інтернет-загрозам для творчості та крадіжки інтелектуальної власності»), що може зашкодити поширенню вільних знань в усьому світі.

Як зазначається в офіційному повідомленні Фонду «Вікімедіа», небезпечність прийняття обох законів пояснюється тим, що сайти зі змістом, який порушує авторські права правовласників або поширює інформацію без їх згоди, можуть бути закриті, а власники таких сайтів будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. І хоча вільні знання поширюються Вікіпедією відповідно до американського законодавства та законодавства штату Каліфорнія, а редактори Вікіпедії у всьому світі ведуть боротьбу з контентом, який порушує авторські права, однак існує реальна загроза, що на підставі цих обох законів буде припинено функціонування всіх Вікі-проектів в цілому.

Страйк англомовної Вікіпедії є другою подібною акцією подібного роду. 4 жотня 2011 року аналогічний попереджувальний страйк було оголошено спільнотою італомовної Вікіпедії проти законопроекту «DDL intercettazioni» (Закону «Про прослуховування»), один з параграфів якого зобов’язував інтернет-сайти видаляти інформацію, яка на думка тієї чи тієї особи не відповідає дійсності та компрометує її, в результаті чого параграф був ухвалений в іншій редакції.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» стурбована спробами уряду США поставити Інтернет під тотальний контроль, в т. ч. порушенням Першої поправки до Конституції США, яка проголошує, серед іншого, і свободу слова, та висловлює підтримку рішенню спільноти Вікіпедії та Фонду «Вікімедіа» стосовно акції протесту проти дій Уряду та Парламенту США.

Сподіваємося, що в Україні не буде потреби проводити подібні страйки і українські законодавці дослухаються до пропозицій громадськості, які стосуються внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».

Закликаємо інші регіональні відділення та спільноту Вікіпедії у всіх мовних розділах підтримати Фонд «Вікімедіа» діями, спрямованими на поширення інформації про спроби Уряду США обмежити слободу слова та поширення вільних знань через Інтернет.

Довідка. Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа, який забезпечує матеріально-технічну підтримку ряду вікіпроектів, найвідомішим з яких є Вікіпедія. Завданням «Вікімедіа Україна» є поширення вільних знань та допомога у розвитку, популяризації та наповненні вікіпроектів в Україні.

Вікіпедія є найбільшою світовою енциклопедією, яка коли-небудь існувала, оскільки у 282 її мовних розділах нараховується більше 20 млн. статей
Англомовний розділ є найбільшим у Вікіпедії. У ньому нараховується більше 3,8 млн. статей, а число активних користувачів, які здійснили щонайменше одну правку на місяць, сягає більше 130 тис.

 

Статьи по теме
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну
Відомий бізнесмен продовжує підтримувати Україну

Рінат Ахметов стверджує, що мирний договір із рф можливий тільки на умовах України, яка, зокрема, вимагає виведення російських військ і відновлення контролю над усіма захопленими територіями. Бізнесмен наголосив, що Україна бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу всієї Європи. Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти росії, вимагаючи компенсації за грубі порушення його майнових прав під час неспровокованої військової агресії росії проти України.
02.09 — 399

Игристые из разных стран мира — названия и характеристики
Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.
29.04 — 385

Як урізноманітнити меню при ГВ?
Як урізноманітнити меню при ГВ?

Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.
06.03 — 344