Вітамін B12 може бути останнім у числовому списку вітамінів групи В, але він дуже важливий для здоров’я та життєвої сили.
Який нормальний рівень B12 за віком, а також симптоми дефіциту, які потрібно знати жінкам старше 50 років. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
У нестачі вітаміну B12 винними можуть бути дієти з низьким його вмістом, захворювання та поширені ліки. Крім того, вік може впливати на засвоєння B12, роблячи жінок старше 50 років вразливими до дефіциту.
Якщо вам цікаво, чи немає у вас симптомів дефіциту B12, ознайомтеся з матеріалом Woman`sWorld, який пояснює, що може вказувати на його недостатній рівень, а також що робити, якщо ви помітили в себе такі симптоми.
За словами Фреда Пескаторе, доктора медичних наук, дефіцит вітаміну B12 є напрочуд поширеним явищем — насправді, він оцінює, що щонайменше дві третини з нас певною мірою страждають від дефіциту цього вітаміну.
Вітамін B12 (кобаламін) необхідний для вироблення еритроцитів, підтримки здорової нервової системи, синтезу ДНК та перетворення їжі на енергію, зазначає докторка Лаура Біндер. І як зазначає доктор Пескаторе, B12 також контролює рівень гомоцистеїну, амінокислоти, яка може збільшити ризик серцевих захворювань.
За словами Лі Ерін Коннілі, доктора медичних наук, медичного директора Центру нової медицини, серйозний дефіцит вітаміну B12 може спричинити такі симптоми:
Менш драматичний дефіцит B12 також може спричиняти такі симптоми:
Організм не може самостійно виробляти вітамін B12, тому він покладається на такі джерела, як продукти тваринного походження (м’ясо, птиця, риба, молюски, яйця та молочні продукти) та добавки цього вітаміну.
Шлункова кислота необхідна для правильного засвоєння вітаміну B12, а вироблення кислоти у людей похилого віку з часом природним чином знижується. Після 50 років зменшена шлункова кислотність є найпоширенішою причиною зниження засвоєння B12, каже Біндер. Крім того, дослідження показує, що тривале використання препаратів, які пригнічують кислотність, як-от блокатори H2-рецепторів та інгібітори протонної помпи (ІПП), може перешкоджати засвоєнню B12, збільшуючи ризик його дефіциту.
Якщо ви не дотримуєтеся суворої рослинної дієти, доктор Пескаторе радить щодня вживати дві-три порції джерел B12, наприклад, нежирну яловичину, курку, лосося, яйця та грецький йогурт.
Якщо у вас є сумніви щодо рівня вашого B12, розумно буде попросити лікаря перевірити його. На основі результатів медики можуть порадити вам приймати різні дози метилкобаламіну (біологічно активної форми B12). Також вони можуть порекомендувати сублінгвальну добавку, яка допомагає компенсувати проблеми з всмоктуванням у шлунково-кишковому тракті, доставляючи B12 через кровоносні судини під язиком, або розглянути інші варіанти, як-от ін’єкції цього вітаміну.
Дізнайтеся також: які вітаміни та мінерали найкорисніші для жіночого здоровʼя.