Найкорисніші морепродукти для нашого здоровʼя: як урізноманітнити раціон
Морепродукти — це не лише смачні делікатеси, які ми іноді замовляємо у ресторані. Це справжнє джерело життєво важливих поживних речовин, які мають потужний вплив на здоров’я серця, мозку, кісток, шкіри та імунної системи. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Особливо цінні жирні види риби, які багаті на омега-3 жирні кислоти. Видання Real Simple розповіло, що варто включати її у щотижневий раціон не менше двох разів. Варто також звернути особливу увагу на доступні, смачні та прості у приготуванні види морепродуктів. Ми розповімо про найкорисніші варіанти, щоб вам було смачно та корисно.
Основна цінність риби та морепродуктів у високоякісному білку та омега-3 жирних кислотах (EPA і DHA), які:
На порцію у 85 г:
Креветки — ідеальний варіант для швидкого обіду. Готуються всього 2 хв з кожного боку, містять багато білка, заліза та цинку. Підходять для салатів, такос, паст або просто приготування на грилі.
Порада: обирайте очищені креветки, але залишайте хвостик — він додає більше смаку під час приготування.
На порцію у 90 г:
80–100 ккал
до 20 г білка
400 мг омега-3
Крабове м’ясо — делікатес із високою харчовою цінністю. Добре підходить для крабових котлет, супів або паст. Найдоступніший спосіб — використовувати консервованого чи мороженого краба.
Порада: уникайте вживання крабових паличок, адже вони містять багато добавок і мінімум справжнього крабового мʼяса.
Багатий на:
Це — король серед риб. Печіть, запікайте, готуйте на пару чи грилі. Вживання 2 порцій на тиждень знижує ризик серцевих захворювань і підтримує гормональний баланс у жінок.
Порада: замініть червоне м’ясо запеченим лососем хоча б раз на тиждень.
На порцію у 60 г:
Доступний та зручний для бутербродів, салатів і паст. Замінює мʼясо в обіді чи вечері, не перевантажує калоріями.
Порада: замість майонезу змішайте тунець із оливковою олією, лимоном і зеленню.
На порцію у 90 г:
Ідеальні для смаження на пательні чи запікання. Мʼякі, ніжні та багаті на холін — важливу речовину для роботи мозку.
Порада: не пересмажуйте — максимум 3 хв з кожного боку.
На порцію у 90 г:
Легка біла риба, ідеальна для запікання, котлет або філе у духовці. Підходить навіть тим, хто не любить «рибний» смак.
Порада: спробуйте запекти з томатами, часником і каперсами.
На порцію у 90 г:
Це одна з найкорисніших риб, багата на омега-3, добре поєднується з лимоном, часником і зеленню. Найкраще готувати на грилі чи у духовці.
Порада: спробуйте приготувати скумбрію у фользі з розмарином і оливками.
На 1 баночку:
Невеликі, але надзвичайно корисні. Часто консервовані в олії, їх можна додавати у салати, пасти чи просто їсти з хлібом.
Порада: обирайте сардини з кісточками, це додаткове джерело кальцію.
На порцію у 90 г:
Мʼяка, ніжна риба з приємним смаком. Добре підходить для запікання з лимоном, кропом і олією.
Порада: форель легко готувати цілою, її шкірка зберігає соковитість філе.
На порцію у 90 г:
Палтус — білкова риба з високим вмістом вітаміну D, важливого для кісток, імунітету та настрою. Готується на грилі, у духовці чи сковороді.
Порада: спробуйте палтус із цитрусовим соусом, він підкреслює ніжний смак риби.
Морепродукти — це суперфуд для вашого здоровʼя. Вони не лише смачні, а й забезпечують організм необхідними жирами, білками, мінералами та вітамінами. Якщо ви хочете мати сильне серце, красиву шкіру, здорові кістки та ясний розум, додавайте морепродукти до свого меню 2–3 рази на тиждень.