Контракти.ua

782  —  11.08
Найкорисніші морепродукти для нашого здоровʼя: як урізноманітнити раціон
Найкорисніші морепродукти для нашого здоровʼя: як урізноманітнити раціон

Найкорисніші морепродукти для нашого здоровʼя: як урізноманітнити раціон

Морепродукти — це не лише смачні делікатеси, які ми іноді замовляємо у ресторані. Це справжнє джерело життєво важливих поживних речовин, які мають потужний вплив на здоров’я серця, мозку, кісток, шкіри та імунної системи. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Особливо цінні жирні види риби, які багаті на омега-3 жирні кислоти. Видання Real Simple розповіло, що варто включати її у щотижневий раціон не менше двох разів. Варто також звернути особливу увагу на доступні, смачні та прості у приготуванні види морепродуктів. Ми розповімо про найкорисніші варіанти, щоб вам було смачно та корисно.

Основна цінність риби та морепродуктів у високоякісному білку та омега-3 жирних кислотах (EPA і DHA), які:

  • зміцнюють серцево-судинну систему
  • покращують роботу мозку та памʼять
  • підтримують здоровʼя очей
  • зменшують запалення в організмі
  • покращують стан шкіри, волосся та нігтів
  • знижують ризик депресій і тривожних розладів

Креветки

На порцію у 85 г:

  • 84 ккал
  • 20 г білка
  • 300 мг омега-3

Креветки — ідеальний варіант для швидкого обіду. Готуються всього 2 хв з кожного боку, містять багато білка, заліза та цинку. Підходять для салатів, такос, паст або просто приготування на грилі.

Порада: обирайте очищені креветки, але залишайте хвостик — він додає більше смаку під час приготування.

Краб

На порцію у 90 г:

80–100 ккал

до 20 г білка

400 мг омега-3

Крабове м’ясо — делікатес із високою харчовою цінністю. Добре підходить для крабових котлет, супів або паст. Найдоступніший спосіб — використовувати консервованого чи мороженого краба.

Порада: уникайте вживання крабових паличок, адже вони містять багато добавок і мінімум справжнього крабового мʼяса.

Лосось

Багатий на:

  • омега-3
  • вітамін D,
  • B12
  • білок

Це — король серед риб. Печіть, запікайте, готуйте на пару чи грилі. Вживання 2 порцій на тиждень знижує ризик серцевих захворювань і підтримує гормональний баланс у жінок.

Порада: замініть червоне м’ясо запеченим лососем хоча б раз на тиждень.

Тунець

На порцію у 60 г:

  • 60 ккал
  • 13 г білка
  • багатий на омега-3

Доступний та зручний для бутербродів, салатів і паст. Замінює мʼясо в обіді чи вечері, не перевантажує калоріями.

Порада: замість майонезу змішайте тунець із оливковою олією, лимоном і зеленню.

Морські гребінці

На порцію у 90 г:

  • 96 ккал
  • 12 г білка
  • до 90 мг холіну

Ідеальні для смаження на пательні чи запікання. Мʼякі, ніжні та багаті на холін — важливу речовину для роботи мозку.

Порада: не пересмажуйте — максимум 3 хв з кожного боку.

Тріска

На порцію у 90 г:

  • 70 ккал
  • 17 г білка
  • мінімум жиру

Легка біла риба, ідеальна для запікання, котлет або філе у духовці. Підходить навіть тим, хто не любить «рибний» смак.

Порада: спробуйте запекти з томатами, часником і каперсами.

Скумбрія

На порцію у 90 г:

  • 174 ккал
  • 16 г білка
  • 2 000 мг омега-3

Це одна з найкорисніших риб, багата на омега-3, добре поєднується з лимоном, часником і зеленню. Найкраще готувати на грилі чи у духовці.

Порада: спробуйте приготувати скумбрію у фользі з розмарином і оливками.

Сардини

На 1 баночку:

  • 156 ккал
  • 18 г білка
  • багаті на кальцій
  • вітамін D
  • омега-3

Невеликі, але надзвичайно корисні. Часто консервовані в олії, їх можна додавати у салати, пасти чи просто їсти з хлібом.

Порада: обирайте сардини з кісточками, це додаткове джерело кальцію.

Форель

На порцію у 90 г:

  • 17 г білка
  • 1 000 мг омега-3

Мʼяка, ніжна риба з приємним смаком. Добре підходить для запікання з лимоном, кропом і олією.

Порада: форель легко готувати цілою, її шкірка зберігає соковитість філе.

Палтус

На порцію у 90 г:

  • 77 ккал
  • 15,8 г білка
  • 500 мг омега-3

Палтус — білкова риба з високим вмістом вітаміну D, важливого для кісток, імунітету та настрою. Готується на грилі, у духовці чи сковороді.

Порада: спробуйте палтус із цитрусовим соусом, він підкреслює ніжний смак риби.

Як обрати якісні морепродукти

  • Купуйте у перевірених продавців або великих супермаркетах
  • Уникайте купівлі риби з різким запахом, слизом або помутнілими очима
  • Заморожені продукти не гірше за свіжі, якщо вони правильно зберігались

Морепродукти — це суперфуд для вашого здоровʼя. Вони не лише смачні, а й забезпечують організм необхідними жирами, білками, мінералами та вітамінами. Якщо ви хочете мати сильне серце, красиву шкіру, здорові кістки та ясний розум, додавайте морепродукти до свого меню 2–3 рази на тиждень.