Контракти.ua

190  —  вчера, 19:01
Війна може тривати ще два роки: МВФ оновив негативний сценарій для України
Війна може тривати ще два роки: МВФ оновив негативний сценарій для України

Експерти Міжнародного валютного фонду оновили негативний сценарій для України у разі більш інтенсивної війни, яка триватиме до середини 2026 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Меморандум із МВФ. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Оскільки шок, як передбачається, почнеться в четвертому кварталі 2024 року, негативний сценарій, як і раніше, передбачає більш тривалу та інтенсивну війну в порівнянні з поточним базовим сценарієм (передбачається, що війна стихне до середини 2026 року в порівнянні з останнім кварталом 2025 року в базовму сценарії)", - йдеться у меморандумі.

Переглянутий негативний сценарій передбачає:

  • 2024 року ВВП зросте на 1%, оскільки шоки призведуть до зниження приватного споживання, інвестицій та чистого експорту, причому останній викличе дефіцит поточного рахунку, що перевищує 10% ВВП. Інфляція зросте до 12%.

  • У 2025 році, при продовженні високої інтенсивності війни протягом усього періоду, реальний ВВП скоротиться на 2,5% на тлі слабких інвестицій, споживання та експорту. Такі шоки від постачання на тлі все ще високопріоритетного імпорту призведуть до погіршення поточного рахунку без урахування грантів, а інфляція сповільниться, але залишиться на низькому двозначному рівні. Як і раніше, передбачається додаткове донорське фінансування відносно базового сценарію.

  • У 2026 році не очікується ніякого зростання, оскільки цього року все ще будуть активні бойові дії, а будь-який відскок стримуватиметься слабшими тенденціями в галузі народонаселення. Інфляція сповільниться, але все одно буде високою, тоді як дефіцит поточного рахунку залишатиметься широким.

  • Реальне зростання ВВП у 2027 році й надалі загалом не зміниться, оскільки сильніший відскок із нижчої бази компенсує слабші фундаментальні показники; інфляція також сходиться до попередніх припущень. Проте є затяжні ефекти зовнішнього сектора.

  • Дисбаланси на валютному ринку знову виявляться і, як очікується, збережуться довше з огляду на найгірші показники експорту.

  • Оновлений сукупний дефіцит фінансування у сценарії спаду оцінюється в 187,1 млрд доларів, що на 35,7 млрд доларів вище за базовий прогноз на 2023-2027 роки (151,4 млрд доларів), що потребує додаткових кроків для забезпечення стійкості боргу.

"Ризики як базового, так і негативного сценаріїв залишаються виключно високими. Незважаючи на переглянуті припущення, війна може продовжитися ще довше або загостритися, що має на увазі більш серйозні перешкоди для економічних показників або програмних цілей", - йдеться в меморандумі.

Статьи по теме
Дефіцит електроенергії в Україні може бути понад 4 ГВт, - МВФ
Дефіцит електроенергії в Україні може бути понад 4 ГВт, - МВФ

Дефіцит електроенергії в Україні може перевищувати 4 ГВт. У зв'язку з цим знадобиться імпорт природного газу.
19.10 — 181

Зеленський розповів, скільки ракет, бомб та дронів випустила РФ по Україні за тиждень
Зеленський розповів, скільки ракет, бомб та дронів випустила РФ по Україні за тиждень

Росія за останній тиждень випустила по Україні сотні бомб та десятки ракет. Також окупанти атакували Україну 400 ударними дронами.
13.10 — 207

Росіяни активно використовують Starlink у війні проти України, - ISW
Росіяни активно використовують Starlink у війні проти України, - ISW

Російські війська використовують незаконно отримані термінали Starlink для покращення бойової координації та ефективності своїх тактичних розвідувально-ударних комплексів в Україні. Таким чином агресор намагається вирівняти технологічний паритет із ЗСУ.
13.10 — 190