Контракти.ua

244  —  14.10
Росія втратила черговий Су-34: аналітики підозрюють, що через F-16
Росія втратила черговий Су-34: аналітики підозрюють, що через F-16

Про знищення літака повідомляли російські військові блогери.

Українські військові за допомогою F-16 могли збити російський винищувач Су-34. Якщо інформація підтвердиться, це стане першим фактом знищення пілотованого винищувача РФ з наданого західними партнерами літака. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що тісно пов'язаний із авіацією російський військовий блогер 12 жовтня написав про втрату літака Су-34. Додаткових подробиць про інцидент він не надав.

За даними блогера, екіпаж російського винищувача загинув. Однак, він зазначив, що ця втрата не була пов'язана з ударом ЗСУ. Водночас інші військові блогери припускають, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку.

Російський Telegram-канал, яким, ймовірно, керують російські повітряно-десантні офіцери та штаб угруповання сил РФ "Днепр", повідомив, що український винищувач F-16, імовірно, збив російський винищувач Су-34, коли останній скидав фугасні авіабомби (ФАБ) з уніфікованими модулями планування та корекції (UMPC) на відстань близько 50 кілометрів від лінії фронту.

Згодом цей же Telegram-канал відреагував на інформацію, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку і повідомив, що такі гіпотетичні сценарії все ще висвітлюють проблему застарілості російських літаків, а також непрофесіоналізму та виснаження пілотів.

Паблік звинуватив пов'язаних із Кремлем військових блогерів у брехні про катастрофу Су-34 та перешкоджанні російським військам розробляти плани протидії українській загрозі F-16.

Раніше повідомлялося, що росіяни втратили Су-34. Де і за яких обставин це сталося - наразі невідомо.