Контракти.ua

181  —  04.09
У Раді розповіли, як побороти завищення вартості будматеріалів і робіт на об'єктах відновлення
У Раді розповіли, як побороти завищення вартості будматеріалів і робіт на об'єктах відновлення

У топі корупційних ризиків при реалізації проєктів з відновлення - спроби завищення вартості будівельних матеріалів та недосконалий механізм відбору учасників публічних закупівель, що відкриває шлях недоброчесним гравцям. Відповідно, одним із способів мінімізації цього ризику є перегляд, а саме підвищення вимог до учасників публічних закупівель у сфері відбудови.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, пише РБК-Україна з посиланням на її виступ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Вона повідомила, що відсутність єдиного законодавчого підходу до процесів відновлення створює можливості для корупційного зловживання на рівні місцевої влади, яка може маніпулювати або свідомо втручатися у ці процеси, щоб отримати свою вигоду з проєктів.

Йдеться, зокрема, про ймовірність збільшення вартості відновлення обʼєктів, встановлення дискримінаційних вимог до учасників публічних закупівель, штучне завищення вартості будівельних матеріалів, недосконалий механізм відбору доброчесних учасників публічних закупівель.

"Іншими словами, нині склалася ситуація, яка дозволяє можливості для корупційного зловживання на рівні місцевої влади, яка може маніпулювати або свідомо втручатися у ці процеси, щоб отримати свою вигоду з проєктів. На жаль, подібні кейси вже є, тож потрібно розробити чіткі правила, які мінімізують ці ризики", - зазначила Шуляк.

Парламентарка наголосила, щоб запобігти цим корупційним проявам слід розробити удосконалений перелік кваліфікаційних вимог до учасників торгів. Зокрема, потрібно:

  • Встановити вимоги щодо належної матеріально-технічної бази, кваліфікованих працівників або їх достатньої кількості, наявності необхідного обладнання;
  • Дозволяти участь у проєктах з відновлення тим претендентам, у яких висока репутація та є позитивний досвід щодо виконання будівельних та ремонтних робіт;
  • Не допускати до участі у тендерах учасників, щодо яких відкриті кримінальні провадження та яким повідомлені підозри;
  • Не дозволяти брати участь фігурантами кримінальних провадженнь щодо розтрати чи привласнення бюджетних коштів по проєктам з будівництва, реконструкції, реставрації та ремонтів;
  • Не допускати до участі у тендерах компанії, початок діяльності яких збігається з початком тендеру на відбудову і відновлення, у якому вони беруть участь.

Нардепка додала, що запровадження на законодавчому рівні додаткового переліку антикорупційних вимог до учасників публічних закупівель у сфері відновлення дозволить мінімізувати корупційні ризики та унеможливить накладення арешту на державні кошти. Також надважливо усі проєкти з відновлення і процеси по ним вести у цифровому форматі.

"Якщо всі процеси щодо планування відновлення і його реалізації ми переведемо у цифровий формат, забезпечимо доступність і відкритість за принципом "всі бачать все" із активним залученням громадськості до контролю, що і передбачено у законопроєкті "Про основні засади відновлення", корупційні ризики вдасться мінімізувати", - резюмувала Шуляк.

Статьи по теме
Програму
Програму "єВідновлення" розширили для нової категорії громадян: у Раді розповіли подробиці

Можливість подавати заяви на компенсацію за програмою "єВідновлення" розширили для законних представників неповнолітніх дітей та недієздатних осіб. Тепер при подачі заяви можна обрати, хто звертається: законний представник чи представник за довіреністю.
14.08 — 256

Енергетики, поліцейські та рятувальники: у Раді розповіли про нюанси у нових правилах бронювання
Енергетики, поліцейські та рятувальники: у Раді розповіли про нюанси у нових правилах бронювання

Підприємства будуть мати можливість забронювати 100% військовозобов'язаних, а окремі – до 50%.
12.06 — 211