Контракти.ua

215  —  12.06
Енергетики, поліцейські та рятувальники: у Раді розповіли про нюанси у нових правилах бронювання
Енергетики, поліцейські та рятувальники: у Раді розповіли про нюанси у нових правилах бронювання

Підприємства будуть мати можливість забронювати 100% військовозобов'язаних, а окремі – до 50%.

Під час бронювання своїх працівників конкретний перелік критично важливих підприємств буде визначати конкретне міністерство і подавати цю інформацію до Міністерства економік. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це розповів в інтерв'ю РБК-Україна член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

За його словами, підприємства оборонно-промислового комплексу, енергетичні підприємства можуть бути до 100% заброньовані.

Бронювання не 100%, а  90% працівників ДСНС та поліції

На його думку, бронювання не 100%, а  90% працівників ДСНС та поліції є прийнятно," оскільки в Національній поліції, як і в Державній службі з надзвичайних ситуацій, працюють не лише власне поліцейські чи рятувальники, а й інші державні службовці, допоміжний персонал".

"І якщо вони не є критично важливими для функціонування цих органів, то я не бачу проблем для того, щоби вони були мобілізовані. Але це вже буде визначатися в процесі відповідної комунікації між Міністерством внутрішніх справ і Міністерством оборони, Міністерством економіки", - додав нардеп.

Як буде визначатися, чи критично важливе приватне підприємство чи ні

Згідно з новими правилами бронювання, немає жодної різниці між державним і приватним підприємством, наголосив Веніславський.

"Якщо з точки зору конкретного міністерства, до предмета відання якого відноситься діяльність цього підприємства, воно буде визнано критичним, то працівники цього підприємства будуть мати право на бронювання. Причому в тих обсягах, яких передбачено цією постанови. Тобто постанова не розмежовує, що в енергетичній сфері лише державні або комунальні підприємства мають право на 100% бронювання. Мають право і приватні підприємства, які займаються енергетичним обладнанням, відновленням енергетики, фортифікаційними спорудами тощо", - зауважив він.

Веніславський наголосив, що конкретний перелік підприємств, які є критично важливим, буде визначати конкретне міністерство і подавати цю інформацію до Міністерства економіки.

"Коли ми говоримо про підприємство ВПК, то ключовими речами є наявність державних контрактів на виконання тих чи інших робіт, продукції, тих чи інших зразків озброєння, боєприпасів тощо. І діючий контракт дає підстави разом з іншими обставинами, говорити про те, що це підприємство буде критично важливим", - сказав нардеп.

Як забронювати працівників продуктових супермаркетів

Веніславський зазначив, для того, щоб забронювати працівників продуктових супермаркетів, відприємство звертається до відповідного міністерства і демонструє, що воно підпадає під критерії, передбачені в законі та постанові Кабінету міністрів.

"А далі міністерство перевіряє і вносить це підприємство до переліку критично важливих, що є підставою для подальшого бронювання працівників в тих обсягах, які визначені постановою. Але ми звертали увагу під час роботи над законом про мобілізацію, що не можуть бути ситуації, коли працівники торговельних супермаркетів – наприклад, прибиральники – на 100% заброньовані. Тому що є низка посад на підприємстві, які не є критично важливі для його функіцонування. По-друге, є багато професій, які можуть бути заміщені або не військовозобов'язаними, або жінками. Тому ми звертали увагу Кабінету міністрів, Міністерства економіки, щоб таких випадків, які матимуть соціально негативну реакцію, не допускати і щоб не було таких зловживань", - додав член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Чи буде бронювання для підприємств, які здійснюють міжнародні перевезення

Народний депутат запевний, що водії підприємств, які здійснюють міжнародні перевезення, будуть заброньовані, однак наразі питання лише в обсягах бронювання.

"У нас на засіданні Верховної ради під час години запитань до уряду називали кількість підприємств, які займаються вантажними і пасажирськими міжнародними і внутрішніми перевезеннями – їх десятки тисяч. Треба дуже виважено підходити для того, щоби, з одного боку, не втратити можливість функціонування таких підприємств. З іншого – залишити можливість поповнювати наші Збройні Сили і Сили безпеки і оборони", - повідомив Веніславський.

Нагадаємо, ми розповідали, які зміни у бронюванні запровадив уряд і хто зможе бронювати 100% працівників.

Статьи по теме
Шмигаль обговорив з заступником держсекретаря США допомогу у відновленні енергетики
Шмигаль обговорив з заступником держсекретаря США допомогу у відновленні енергетики

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у понеділок, 26 серпня, провів розмову з виконувачем обов'язків спецпредставника США з питань економічного відновлення України, заступником держсекретаря США Річардом Вермою.
28.08 — 181

Україну не можна залишати, коли вона готується до найскладнішої зими, - комісар ЄС з енергетики
Україну не можна залишати, коли вона готується до найскладнішої зими, - комісар ЄС з енергетики

Сьогодні необхідні безпрецедентні зусилля солідарності та щедрості на тлі української енергетичної кризи. Україна не повинна залишатися одна, готуючись до найважчої зими.
20.08 — 199

Норвегія виділила Україні мільйони доларів на ремонт енергетики
Норвегія виділила Україні мільйони доларів на ремонт енергетики

Норвегія виділила Україні фінансову допомогу на ремонт енергетики, яка була пошкоджена внаслідок російських атак.
17.06 — 211