Контракти.ua

232  —  26.06
Різка зміна правил вступу на аспірантуру: що потрібно знати чоловікам призовного віку
Різка зміна правил вступу на аспірантуру: що потрібно знати чоловікам призовного віку

Відтепер правила змінюються.

Міністерство освіти і науки оновило правила вступу на аспірантуру. Зміни повʼязані з надмірним ажіотажем серед чоловіків призовного віку. Якщо до 2022 року заявки на навчання в аспірантурі подавали 7-8 тисяч людей, то 2024-го вчитися хочуть аж 90 тисяч вступників. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як саме міністерство планує відсіювати майбутніх вчених від людей, які, ймовірно, хочуть використати навчання в аспірантурі, щоб уникнути мобілізації, в ефірі ТСН розповів заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Як будуть відсіювати майбутніх учених від тих, хто уникає мобілізації

“Вступ на аспірантуру завжди передбачав певні іспити, а також іспити на рівні закладу. Вони залишаються. Але для того, щоб мати доступ до вступного випробування у закладі, потрібно пройти єдиний вступний іспит. Він складається з двох частин. Перша — це іноземна мова. Результат може враховуватись в конкурсному балі закладом вищої освіти, а може й ні, бо заклад може поставити власні вступні випробування з іноземної мови”, — зазначив Винницький.

Але в ЄВІ є так званий ТЗНК — тест на загальні навчальні компетентності, зауважив він.

“Тут держава встановлює поріг 160 балів для того, щоб потрапити на аспірантуру. На магістратуру — 130. Отже 160 балів потрібно для того, щоб далі йти на вступні випробування у закладі, а тоді вже заклад відбирає різними способами того аспіранта, який йому найбільше потрібний”, — наголосив Винницький.

Спеціальні держіспити для тих, хто вступив на аспірантуру 2022 року

2024 року Міністерство освіти і науки України запроваджуватиме спеціальні державні іспити для тих, хто вступив на аспірантуру 2022 року, заявив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Серед держіспитів, які цього року складатимуть аспіранти, що вступили 2022 року, буде єдиний державний залік з іноземної мови. Винницький додав, що складатимуть його в жовтні-листопаді.