Контракти.ua

428  —  22.06
Українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії
Українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії

2024 року необхідно мати не менше 31 року стажу, щоб вийти на пенсію.

Від початку 2017 року в Україні щорічно збільшуються вимоги до стажу на 12 місяців. Пенсійний вік тепер залежить від накопиченого трудового стажу.  Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише видання "OBOZ.UA".

Так, за даними джерела, в поточному році необхідно мати не менше 31 року стажу, щоб вийти на пенсію. До 2028 року цей показник зросте до 35 років. Ці умови стосуються можливості виходу на пенсію в 60 років; ті, хто не досягне цієї вимоги, будуть змушені продовжувати працювати до 63 або навіть 65 років.

Тому, щоб вийти на пенсію в 60 років, необхідно мати безперервний стаж роботи не менше 25 років. Важливо, щоб робота була офіційно оформлена, а також щоб у цей період виконувалися відповідні внески.

Наразі немає актуальних розрахунків про те, скільки українців не зможуть вийти на пенсію в 60 років до 2028 року. Останні дані, які було зібрано понад сім років тому, вже застаріли з огляду на зміни, спричинені пандемією коронавірусу і повномасштабною війною. Згідно зі старими оцінками, до 2028 року близько 45% українців цього віку не зможуть вийти на пенсію в 60 років, з яких 5% будуть змушені працювати до 65 років.

Наразі в Україні діє солідарна система (перший рівень пенсійної системи) та добровільна накопичувальна (третій рівень). Водночас обов'язкові накопичувальні пенсії (другий рівень) все ще не запроваджені, хоча це – практика багатьох розвинених країн (за даними Організації економічного співробітництва та розвитку ОЕСР). Однак без цього неможливо отримати пенсію, що буде співставна з середнім заробітком протягом життя.

Раніше ми писали, як розрахувати пенсію та які виплати будуть за мінімальної зарплати.