Контракти.ua

215  —  28.05
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків

Фінансова допомога від партнерів підтримуватиме стійкість економіки України в цьому році. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить країні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у цьому році. Хоча схвалення пакетів підтримки суттєво затрималось, цих коштів буде достатньо, щоб втримати резерви НБУ близько поточних рекордних рівнів $43 млрд та профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування.

Однак ситуація з бюджетом України залишається напруженою. Необхідна мобілізації внутрішніх ресурсів, тобто закон про державний бюджет 2024 року потребує суттєвого перегляду, адже видатків на оборону і безпеку, що передбачені в діючому документі, недостатньо для фінансування армії. Про це йдеться у черговому аналізі Dragon Capital.

Наразі закон не враховує посилення мобілізації, що, за розрахунками компанії, коштуватиме бюджету всіх рівнів $1,5−2,0 млрд. Загалом військові видатки загального фонду держбюджету необхідно буде збільшити принаймні на $9 млрд, щоб втримати їх на рівні минулого року.

Зазначається, що збільшення можна буде частково профінансувати зменшенням невійськових видатків (наприклад, на обслуговування зовнішнього комерційного боргу після його реструктуризації) та додатковими доходами (податок на неочікувані прибутки банків, збільшення трансферту від НБУ, підвищення ставок акцизу на паливо).

«Загалом ми очікуємо, що уряду вдасться незначно скоротити дефіцит бюджету сектору державного управління в цьому році до близько 1,6 трлн грн з 1,7 трлн у минулому році (без врахування грантів у доходах). Це буде можливо завдяки органічному збільшенню податкових надходжень від зростання економіки, додатковим заходам з наповнення доходної частини бюджету та стриманому підходу до необоронних видатків», - йдеться в звіті.

За оцінками аналітиків, послаблення курсу гривні (до 42 гривень за долар) не матиме вирішального впливу на динаміку дефіциту бюджету, адже частина військових видатків спрямовується на закупівлю імпортних товарів і компенсує податкові надходження, які залежать від курсу гривні. Однак слабкіша гривня допомагає зменшити потреби у фінансуванні дефіциту бюджету внутрішніми запозиченнями, адже збільшує гривневий еквівалент міжнародної допомоги.

Статьи по теме
Держборг України перевищив 6 трлн грн
Держборг України перевищив 6 трлн грн

Державний та гарантований державою борг України на 30 квітня 2024 року становив 6 трлн 10 млрд гривень або 151,52 млрд доларів.
28.05 — 248

ВВП України зросте на 4% у 2024 році – Dragon Capital
ВВП України зросте на 4% у 2024 році – Dragon Capital

Dragon Capital зберігає прогноз зростання ВВП у 2024 році на рівні 4%.
28.05 — 159

Середня зарплата в Україні зросла більш ніж на 2 тис. грн – ПФУ
Середня зарплата в Україні зросла більш ніж на 2 тис. грн – ПФУ

Середня зарплата за підсумками першого кварталу 2024 року склала 15225 гривень. У порівнянні з показником минулого року вона зросла на 17,5% (2271 гривню). Адже в першому кварталі 2023 року - 12954 гривень).
24.05 — 256