Контракти.ua

159  —  28.05
ВВП України зросте на 4% у 2024 році – Dragon Capital
ВВП України зросте на 4% у 2024 році – Dragon Capital

Dragon Capital зберігає прогноз зростання ВВП у 2024 році на рівні 4%.

Про це повідомили на сайті інвестиційної компанії. Там зауважили, що українська економіка продовжувала відновлюватись на початку 2024 року після зростання на 5,3% р/р у 2023 році.

Поновлення експорту портами Чорного моря очікувано стало одним з драйверів відновлення економічної активності. Так у січні-квітні 2024 року загальний експорт основних видів товарів (зерно, олійні, руда, сталь) повернувся до довоєнних рівнів у 10-11 млн тонн. З них левову частку - 7-8 млн тонн на місяць - експортували портами Чорного моря, хоча у Dragon Capital очікували обсяги експорту портами 1,5-3,5 млн/тонн.

Суттєве розширення спроможності експортних шляхів і здешевлення логістики дало поштовх для відновлення видобутку залізної руди і, в меншій мірі, виробництва сталі, а також сприяло зростанню суміжних секторів, таких як вантажні перевезення та гуртова торгівля.

«Так, за нашими оцінками, у січні-квітні обсяги виробництва руди збільшились маже на 80% р/р, а виробництво сталі і вантажні перевезення залізницею зросли на 33% і 29%, відповідно. Крім того, морський експорт допоміг частково компенсувати негативний влив блокади наземного західного кордону польськими перевізниками і фермерами, яка тривала протягом листопада 2023 року – квітня 2024 року», - підрахували у інвесткомпанії.

Дефіцит електроенергії, спричинений поверненням росії до терористичної практики руйнування енергетики з кінця березня, стане на заваді подальшому відновленню економіки.

«Проте, за нашими оцінками, при збереженні наявних потужностей енергосистеми та з урахуванням поточних можливостей імпорту, дефіцит електроенергії буде достатньо помірним влітку та восени, що дозволить підприємствам більшості галузей підтримувати обсяги виробництва на рівнях, близьких до поточних, а, значить, збільшити їх порівняно з 2023 роком. Зростання буде особливо відчутним в секторах, діяльність яких була пригнічена через відсутність морського експорту, а саме у виробництві руди, металургії, вантажоперевезеннях», - говорять аналітики.

Завдяки відновленню роботи морських портів та більшому, ніж очікувалось, сільськогосподарському врожаю минулого року, експорт основних видів товарів у цьому році зросте на 35% р/р, до 109 млн тонн.

Зважаючи на це, у Dragon Capital зберігають прогноз економічного зростання реального ВВП у 2024 році на рівні 4,0% р/р. Цьому сприятиме відновлення експорту морськими портами та розвиток ВПК. Вони переважать негативний вплив від посилення мобілізації та дефіциту електроенергії, за припущення, що влада зможе організувати мобілізацію таким чином, щоб обмежити негативний вплив на бізнес, а дефіцит електроенергії буде помірним.

«Проте ризики залишаються суттєвими, оскільки подальші значні руйнування критичної інфраструктури можуть погіршити ситуацію на ринку електроенергії та/або перешкодити роботі морських портів», - вказують у інвесткомпанії.

Фінансова підтримка від партнерів підтримуватиме стійкість економіки цьогоріч. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить Україні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у 2024 році.

«Хоча схвалення пакетів підтримки суттєво затрималось, а загальна сума фінансування буде дещо меншою, ніж ми розраховували ($40 млрд), цих коштів буде достатньо, щоб втримати резерви НБУ близько поточних рекордних рівнів $43 млрд та профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування», - зазначають економісти.

Статьи по теме
Держборг України перевищив 6 трлн грн
Держборг України перевищив 6 трлн грн

Державний та гарантований державою борг України на 30 квітня 2024 року становив 6 трлн 10 млрд гривень або 151,52 млрд доларів.
28.05 — 248

Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків
Dragon Capital: чиновників чеках скорочення видатків, а бізнес – збільшення податків

Фінансова допомога від партнерів підтримуватиме стійкість економіки України в цьому році. Міжнародні партнери схвалили нові пакети допомоги, що дозволить країні отримати близько $37 млрд зовнішнього бюджетного фінансування у цьому році. Хоча схвалення пакетів підтримки суттєво затрималось, цих коштів буде достатньо, щоб втримати резерви НБУ близько поточних рекордних рівнів $43 млрд та профінансувати дефіцит бюджету без емісійного фінансування.
28.05 — 215

Середня зарплата в Україні зросла більш ніж на 2 тис. грн – ПФУ
Середня зарплата в Україні зросла більш ніж на 2 тис. грн – ПФУ

Середня зарплата за підсумками першого кварталу 2024 року склала 15225 гривень. У порівнянні з показником минулого року вона зросла на 17,5% (2271 гривню). Адже в першому кварталі 2023 року - 12954 гривень).
24.05 — 256